АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Показники для побудови матриці Мак-Кінсі

Читайте также:
  1. АБСОЛЮТНІ І ВІДНОСНІ ПОКАЗНИКИ
  2. Аналізуючи спірограму обстежуваного Р., 25 років чоловічої статі виявили наступні показники. Який з визначених показників не відповідає нормі?
  3. Більший розмір вирубної матриці
  4. В. Показники оцінки фінансової стійкості
  5. Вакуумні деаератори, будова, схеми розміщення. Основні показники роботи.
  6. Власні числа та власні вектори матриці.
  7. Властивості оберненої матриці
  8. Двовимірні масиви (матриці).
  9. Економічне зростання, його показники і значення
  10. Елементарні перетворення не змінюють рангу матриці.
  11. Ефективність регіональної економіки: показники, методи оцінки, критерії.
  12. Ефективність суспільної економіки та її показники
Показники привабливості Вагомість Показники конкурентоспроможності Вагомість
       
Місткість ринку Національне виробництво Імпорт Місткість основних сегментів Географічних Споживчих   Якість і споживчі переваги товару  
Темпи зростання ринку Існуючі Прогнозні Прогнозні темпи зростання сектора економіки або галузі   Абсолютна частка ринку  
Рентабельність операцій   Відносна частка ринку  

Продовження табл. Б1.

       
Рівень конкуренції Кількість конкурентів Рівень концентрації конкурентів Частка ринку, що контролюється провідними конкурентами   Привабливість асортименту фірми  
Стабільність попиту Сезонність попиту Частота покупок   Ефективність каналів збуту  
Рівень насичення попиту За географічними сегментами За споживчими сегментами   Ефективність стимулювання збуту  
Розміри необхідних інвестицій   Можливості цінової конкуренції  
Ризик ринку   Виробничі можливості  
Доступність сировини, матеріалів, компонентів   Фінансові ресурси  
Держане регулювання   Система управління  

 

В результаті отримуємо двомірну матрицю – систему класифікації - схожу на матрицю БКГ: три рівні привабливості галузі та три рівні конкурентоспроможності підприємства. Кожна з дев’яти отриманих комбінацій відповідає певній стратегічній позиції підприємства (рис. Б3) [3].

Показники, необхідні для побудови матриці “привабливість ринку - конкурентоспроможність підприємства”

 

 


 

Конкурентоспроможність підприємства   Захист і зміна орієнтирів - короткострокові стратегії; - концентрація в привабливих сегментах; - захист сильних сторін. Селективнийрозвиток - активне інвестування до привабливих галузей; - розвиток заходів протистояння конкуренції; - підвищення прибутку за рахунок збільшення продуктивності Захист позицій - максимальне інвестування в розвиток; - концентрація зусиль на збереженні сильних сторін.
Отримання доходу - захист позицій у привабливих сегментах; - оновлення асортименту; - мінімізація інвестицій. Отримання доходу - захист існуючої програми, концентрація інвестицій у сегментах з високою нормою прибутку і відносно низьким ризиком. Інвестування до розвитку - боротьба за лідерство; - вибірковий розвиток лише в ефективних напрямках діяльності; - зміцнення вразливих ланок.
- продаж бізнесу за максимальними цінами; - скорочення постійних витрат; - тимчасове припинення інвестування. Незначне збільшення - пошук варіантів розвитку з мінімальним ризиком; - мінімізація інвестування; - покращання організації на рівні операції. Селективний розвиток - зосередження на кількох сильних сторонах; - пошук можливостей подолання слабких сторін; - припинення діяльності у разі відсутності ознак зростання.
0 0,6 0,8 Привабливість ринку

Рис. Б3. Варіант моделі GE/McKinsey

 


Переваги матриці БКГ – дає уявлення про портфель товарів фірми, дозволяє сформулювати основні напрямки її стратегій, напрямок розвитку асортиментної політики, представити потоки інвестицій у фірмі, їх пріоритети.

Недоліки та обмеження у застосуванні матриці БКГ:

- низька розмірність матриці (2x2);

- усі поля розбиті лише на чотири типи і показують сьогоднішній стан, а не потенційні можливості розвитку.

- матриця БКГ добре відображає ситуацію і придатна для прийняття рішень лише у відносно стабільних областях економіки.

Тому матрична техніка удосконалюється: замість швидкості росту галузі використовується привабливість СГП, замість контрольованої частки ринку – конкурентний статус фірми, які є основними перевагами матриці Мак-Кінсі. Серед інших переваг матриці слід відзначити можливість розгядати процеси в динаміці. Один з основних плюсів моделі полягає в тому, що вона вирішує проблеми об'єднання якісних і кількісних змінних у єдиній параметричній системі. На відміну від матриці BCG, вона не залежить безпосередньо від статистичного зв'язку між ринковою часткою і прибутковістю бізнесу.

Основними недоліками при роботі з матрицею є по-перше, те, що менеджери часто дуже буквально розуміють рекомендовані цією моделлю стратегії. По-друге, також часто зустрічаються спроби оцінити якнайбільше факторів, припускаючи, що це дасть більш об'єктивну картину. Насправді виходить зворотний ефект і підприємства, чиї позиції оцінюються таким чином, як правило завжди виявляються в центрі матриці.

Можна поєднати два підходи для отримання багатокритеріальної матриці, побудованої на оцінці привабливості ринку та оцінці сили конкурентної позиції підприємства на ньому (табл. Б2).


Таблиця Б2


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)