АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Термінологічні аспекти

Читайте также:
  1. Аспекти інформаційної культури
  2. Аспекти спеціальної правоздатності
  3. Екологічні аспекти нетрадиційної енергетики
  4. Економічні аспекти глобальних проблем
  5. Ідеологічні аспекти держінформполітики
  6. Інформаційні, термінологічні і нормативно-правові аспекти правоохоронної діяльності митних органів
  7. Модуль 2. ОРГАНІЗАЦІЯ РУКОПИСНОГО КНИГОТВОРЕННЯ І РУКОПИСНІ ШЕДЕВРИ УКРАЇНИ Х-ХУ СТ. РЕДАКТОРСЬКІ АСПЕКТИ РОБОТИ НАД РУКОПИСАМИ
  8. Наукові та практичні аспекти в криміналістиці»
  9. Окремі аспекти правового регулювання суспільних інформаційних відносин у західноєвропейських країнах
  10. Організаційні аспекти держінформполітики
  11. Політичні аспекти держінформполітики
  12. Правові аспекти змісту гласності

Аналіз законодавства дозволяє констатувати відсутність єдиного під­ходу до визначення відокремлених підрозділів іноземних юридичних осіб. У нормативних актах використовуються різні позначення для таких від­окремлених підрозділів. Зокрема, філії, представництва та інші відокрем­лені підрозділи підприємств (ч. З ст. 117 ГК), філії та інші відокремлені підрозділи іноземні юридичних осіб (ч. 1 ст. З Закону України «Про режим іноземного інвестування»)3, представництва, філії іноземних компаній (ч. 5 ст. 4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців»), структурні одиниці іноземних суб'єктів господарської діяльності або представництва (абз. 5 ч. 1 ст. З, ст. 5 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність»)4, постійне представ-

' Про внесення змін до Закону України «Про операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах»: Закон України від 04.10.2001 р. 2761 -III // Відо­мості Верховної Ради України. - 2002. - № 6. - Ст. 40.

2 Земельний кодекс України від 25.10.2001 р. № 2768-Ш // Відомості Верховної Ради
України. - 2002. - № 3-4. - Ст. 27.

3 Про режим іноземного інвестування: Закон України від 19.03.1996 р. № 93/96-ВР //
Відомості Верховної Ради України. - 1996. - № 19. - Ст. 80.

4 Про зовнішньоекономічну діяльність: Закон України від 16.04.1991 р. № 959-ХІІ //
Офіційний сайт Верховної Ради України. Законодавство України. - Режим доступу:
http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi.


ництво (п. 1.17 ст. 1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств»)1, постійні представництва у формі філій іноземних стра­хових компаній (ЗаконУкраїни «Про страхування»)2 та ін.

Звичайно, наведений термінологічний «калейдоскоп» не надає мож­ливості однозначно застосовувати норми законодавства і визначити правове положення таких відокремлених підрозділів. Аналіз законодавства дозволяє стверджувати про відсутність єдиного понятійного апарату, а використання певного терміну для позначення відокремленого підрозді­лу обумовлене метою нормативного акта, в якому він вживається. Особ­ливо яскраво це простежується при аналізі порядку та виявлення зна­чення реєстрації відокремлених підрозділів іноземних юридичних осіб.

8.14.3. Реєстрація відокремленого підрозділу3

Відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» представництва, філії іноземних компаній в Україні підлягають акредитації на території України в по­рядку, встановленому законом (ч. 5 ст. 4). Тлумачення цієї норми до­зволяє зробити висновок, що Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» не поширюється на правовідносини щодо реєстрації відокремлених підрозділів іноземних юридичних осіб і окремим законом має бути встановлено порядок про­ведення акредитації.

Такі правила дійсно встановлені, але вони носять настільки розріз­нений характер, що створюють більше плутанини, ніж ясності щодо органів реєстрації та її значення.

Згідно із Законом України «Про зовнішньоекономічну діяльність» (абз. 1 ч. 18 ст. 5) акредитацію філій і представництв іноземних банків здійснює Національний банк України відповідно до Закону України «Про банки і банківську діяльність». Реєстрацію представництв інших іноземних суб'єктів господарської діяльності здійснює центральний

Про оподаткування прибутку підприємств: Закон України від 28.12.1994 р. № 334/94-ВР // Офіційний сайт Верховної Ради України. Законодавство України. - Режим доступу: http:// zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi.

Про внесення змін до Закону України «Про страхування»: Закон України від 07.07.2005 р. № 2774-IV // Відомості Верховної Ради України. - 200S. - № 37. - Ст. 447. У цьому пункті поза увагою залишено розгляд реєстрації філій страховиків іноземних юридичних осіб, оскільки можливість створювати такий відокремлений підрозділ ви­никне через п'ять років після вступу України до Світової організації торгівлі.


орган виконавчої влади з питань економічної політики протягом шістде­сяти робочих днів з дня подання іноземним суб'єктом господарської діяльності документів на реєстрацію.

Окрім цього, відповідно до Закону України «Про оподаткування при­бутку підприємств» постійне представництво до початку своєї господар­ської діяльності стає на облік в податковому органі за своїм місцезнахо­дженням у порядку, встановленому центральним податковим органом України (п. 2.5 ст. 2). Родзинкою такого публічного регулювання виступив п. 22.20 ст. 22 вказаного Закону, в якому передбачено, що у зв'язку з вве­денням обов'язкової реєстрації постійних представництв нерезидентів в якості платників податку державна реєстрація таких постійних пред­ставництв нерезидентів з моменту набрання чинності цим Законом не застосовується у тому числі в Міністерстві зовнішніх економічних зв'язків та торгівлі України1 або інших органах державної влади.

За наявності наведених законодавчих положень закономірним є іс­нування колізії норм щодо реєстрації відокремлених підрозділів юри­дичної особи. Це наглядно підтверджується й різноманітними листами та роз'ясненнями державних органів. В одному з таких листів Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва вказує, що ситуація з реєстрацією постійних представництв нерезиден­тів залишається невирішеною2.

Міністерство економіки, у свою чергу, зазначає, що у зв'язку з вве­денням обов'язкової реєстрації постійних представництв нерезидентів платниками податку податковими органами України державна реєстра­ція таких постійних представництв нерезидентів не застосовується ні в Міністерстві економіки України, ні в інших органах державної влади. Міністерство економіки України за бажанням іноземного суб'єкта гос­подарської діяльності відкриває представництва без наміру здійснення господарської діяльності на території України, а Державна податкова адміністрація України реєструє постійні представництва нерезидентів в Україні, які здійснюють господарську діяльність3.

1 Зараз Міністерство економіки України.

2 Про реєстрацію представництв іноземних суб'єктів господарської діяльності: Лист
Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від
26.06.2007 р. № 4636 // Бухгалтер. - 2007. - № 28.

3 Щодо надання роз'яснення з питань державної реєстрації представництв іноземних суб'єктів
господарської діяльності, які здійснюють зовнішньоекономічну діяльність на території
України: Лист Міністерства економіки України від 07.08.2007 р. № 135-2S/1079 // БД
«НАУ- ЕКСПЕРТ». Версія: 9.5.1.0.


Тобто Міністерство економіки України вважає, що законодавством розмежовано проведення реєстрації цих відокремлених підрозділів за­лежно від того, чи здійснює відокремлений підрозділ господарську ді­яльність. Якщо екстраполювати на викладені позиції поділ відокремле­них підрозділів, то вийде, що філія, оскільки вона здійснює діяльність, має реєструватися в Державній податковій адміністрації України, а представництво - в Міністерстві економіки України.

Однак такий висновок зроблено поза юридичною сутністю норма­тивних актів, на яких він ґрунтується. При тлумаченні цієї ситуації слід враховувати таке.

По-перше, у Законі України «Про зовнішньоекономічну діяльність» (який, до речі, містить спеціальні норми щодо здійснення зовнішньо­економічної діяльності) встановлено, що будь-яке представництво підлягає реєстрації. При цьому не передбачається поділу відокремлених підрозділів іноземних юридичних осіб з правом і без здійснення госпо­дарської діяльності.

По-друге, підзаконні нормативно-правові акти мають відповідати законам, на підставі яких вони приймаються, та підзаконним актам, що мають вищу юридичну силу. При прийнятті нової редакції Інструкції про порядок реєстрації представництв іноземних суб'єктів господарської діяльності в Україні1 в п. 1.2 було вказано, що реєструється представни­цтво без наміру здійснення господарської діяльності. Відповідно в разі здійснення представництвом господарської діяльності на території України таке представництво повинно стати на облік у податковому органі за своїм місцезнаходженням у порядку, установленому централь­ним податковим органом України, та набути статусу постійного представництва (п. 13 Інструкції про порядок реєстрації представництв іноземних суб'єктів господарської діяльності в Україні).

Однак Міністерство економіки не зважило на відсутність такого по­ділу в Законі України «Про зовнішньоекономічну діяльність»і на його повноваження, закріплені в Положенні про Міністерство економіки України, де встановлено, що міністерство проводить у встановленому порядку реєстрацію представництв іноземних суб'єктів господар-

1 Про внесення змін до Наказу Міністерства зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України від 18.01.1996 р. № 30: Наказ Міністерства економіки України від 15.06.2006 р. № 179 // Офіційний вісник України. - 2007. - № 48. - Ст. 2006.


ської діяльності та узагальнює інформацію про їх діяльність (абз. 20 підпункт 6 п. 4)1. Тому і позначення в ст. 129 ЗК відокремленого під­розділу з правом ведення господарської діяльності не може слугувати як така підстава.

По-третє, у тексті Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» відсутня норма щодо факультативності проведення від­окремлених підрозділів іноземних юридичних осіб. Тобто за загальним правилом не вимагається створення і реєстрації відокремленого під­розділу на території України, але у випадку його створення він під­лягає реєстрації.

По-четверте, чинність п. 22.20 ст. 22 Закону України «Про оподат­кування прибутку підприємств» також викликає сумніви з позицій темпоральної дії нормативних актів. Адже Закон України «Про держав­ну реєстрацію юридичних та фізичних осіб - підприємців» та зміни до ст. 5 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» прийняті пізніше вказаної норми Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» й містять вказівку на проведення реєстрації та акредита­ції філії і представництв. У зв'язку з цим підлягає застосуванню принцип lex posterior derogat priori, тобто наступний закон з того ж питання ска­совує дію попередніх.

Крім наведених видів реєстрації відокремлених підрозділів іноземних юридичних осіб, окремо регулюється реєстрація філій та інших струк­турних осередків громадських організацій іноземних держав (ст. 34 Закону України «Про об єднання громадян»)2 та філій (представництв) всеукраїнських благодійних організацій (ч. 2 ст. 8 Закону України «Про благодійництво та благодійні організації»).

Таким чином, варто підсумувати і виокремити різновиди реєстрації та органи, що її здійснюють:

Акредитація філій та представництв іноземних банків проводиться Національним банком України.

Законом України «Про банки і банківську діяльність» (ч. 3,4 ст. 23) передбачено, що банк не пізніше ніж за десять днів до початку здійснен-

1 Положення про Міністерство економіки України: Постанова Кабінету Міністрів Укра­
їни від 26.05.2007 р. № 777 // Офіційний вісник України. - 2007. - № 39. - Ст. 1563.

2 Про об'єднання громадян: Закон України від 16.06.1992 р. № 2460-ХІІ // Офіційний
сайт Верховної Ради України. Законодавство України. - Режим доступу: http://zakon.
rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi.


ня філією банку обслуговування клієнтів зобов'язаний подати Націо­нальному банку України повідомлення про відкриття філії, в якому зазначається: внутрішньобанківський реєстраційний код філії; повне найменування філії; її місцезнаходження; обсяг та види діяльності (операцій), що виконуватимуться філією.

До повідомлення про відкриття філії додаються такі документи: рі­шення уповноваженого органу банку про відкриття філії; положення про філію, затверджене уповноваженим органом банку; письмове за­певнення про відповідність філії вимогам, установленим цим Законом та нормативно-правовими актами Національного банку України, у тому числі щодо приміщення, обладнання філії банку і професійної придат­ності та ділової репутації керівників філії.

У разі створення представництва банк у двотижневий термін після прийняття ним рішення про відкриття представництва зобов'язаний подати Національному банку України повідомлення про відкриття пред­ставництва. До повідомлення про відкриття представництва додають­ся такі документи: рішення уповноваженого органу банку про відкрит­тя представництва; положення про представництво, затверджене уповноваженим органом банку (ч. 6, 7 ст. 23 Закону України «Про банки і банківську діяльність»).

За проведення акредитації філій та представництв іноземних банків законодавством не передбачено здійснення оплати.

Відомості про філії та представництва банків Національний банк України включає до Державного реєстру банків на підставі письмового повідомлення банку.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)