АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

З а в д а н н я. 41. У результаті розгляду справи за позовом М

 

41. У результаті розгляду справи за позовом М. суд постановив рішення, яким зобов’язав управління Пенсійного фонду України здійснити виплати дитині війни на користь М. Позивачка звернулася із заявою про зміну способу виконання даного рішення з зобов’язання здійснити ці виплати на їх стягнення Ухвалою суду першої інстанції, залишеною без змін апеляційним судом, зазначену заяву задоволено.

Управління Пенсійного фонду України оскаржило ухвалу про зміну способу виконання рішення до Вищого адміністративного суду України. Суддя-доповідач відмовив у відкритті касаційного провадження, оскільки, на його думку, скарга є необґрунтованою, а викладені в ній доводи повторюють ті, що були належним чином досліджені та оцінені судами попередніх інстанцій. Також в ухвалі вказано, що оскаржувані рішення відповідають усталеній практиці ВАСУ щодо розв’язання справ даної категорії, а тому необхідності в їх перегляді немає. Останній аргумент суддя підкріпив посиланням на рішення ВАСУ, розміщене в Єдиному реєстрі судових рішень під номером 32608729.

Оцініть переконливість аргументів, наведених Вищим адміністративним судом України. За яких підстав касаційний суд відмовляє у відкритті провадження?

 

42. ТОВ звернулося до суду з позовом, в якому просило визнати незаконними дії Державної інспекції сільського господарства України зі складання акту обстеження земельної ділянки, яку на підставі договору оренди використовує позивач, та внесення до цього акту завідомо неправдивої інформації. Постановою суду позов задоволено частково: визнано незаконним внесення до акту обстеження завідомо неправдивої інформації; у задоволенні решти вимог відмовлено.

Ухвалою апеляційного адміністративного суду рішення суду першої інстанції в частині задоволених вимог скасовано, а провадження у справі щодо цих вимог закрито. Рішення апеляційного суду вмотивовано тим, що оскаржуваний акт не зобов’язує позивача вчинити будь-які дії та не тягне юридичних наслідків, а, отже, не підлягає оскарженню в порядку адміністративного судочинства.

ТОВ звернулося до Вищого адміністративного суду України з касаційною скаргою на дану ухвалу, в якій просило її скасування. У скарзі позивач вказував на порушення апеляційним судом норм процесуального права. ВАСУ під час підготовки справи до розгляду встановив, що апеляційний суд переглянув рішення суду першої інстанції по суті, надав його висновкам юридичної кваліфікації та дослідив обставини справи у повному обсязі. Але, керуючись ч. 2 ст. 220 Кодексу адміністративного судочинства України, суд вирішив вийти за межі вимог скарги і здійснити перегляд правильності застосування норм матеріального та процесуального права судами як апеляційної, так і першої інстанцій.

Постановою ВАСУ касаційну скаргу ТОВ задоволено частково – рішення судів першої та апеляційної інстанцій скасовано, а у задоволенні позову відмовлено. ВАСУ дійшов висновку, що розглядуваний спір є адміністративним, однак при його вирішенні необхідно встановити, чи порушено оскаржуваними діями права та інтереси позивача. Враховуючи те, що позивач не вказав, у чому полягає порушення його прав чи інтересів, апеляційний суд мав скасувати рішення суду першої інстанції і постановити нове, яким відмовити у задоволенні позову.

Дайте правову оцінку позиції Вищого адміністративного суду України. На підставі відповідних нормативних положень встановіть межі касаційного перегляду судових рішень.

 

43. У червні 2007 р. податкова інспекція звернулася до суду з позовом, в якому просила визнати недійсним укладений між відповідачами договір поставки продуктів харчування. Суд першої інстанції позов задовольнив. Апеляційний суд 29 квітня 2009 р. скасував постанову суду першої інстанції та закрив провадження у справі. Інспекція, отримавши 24 липня 2009 р. копію повного тексу постанови апеляційного суду, вирішила її оскаржити до Вищого адміністративного суду України. У скарзі інспекція просила поновити строк на касаційне оскарження та скасувати рішення апеляційного суду.

ВАСУ встановив, що оскаржувана ухвала була винесена у присутності представників сторін. У зв’язку з цим суд відмовив у поновленні строку на оскарження, а скаргу залишив без розгляду.

У скарзі до Верховного Суду України інспекція, посилаючись на порушення норм процесуального права, просила скасувати ухвалу ВАСУ та направити справу для вирішення питання про прийняття касаційної скарги. ВСУ скаргу задовольнив, зазначивши, що касаційний суд не врахував те, що 29 квітня 2009 р. апеляційний суд оголосив лише вступну та резолютивну частини рішення. Позивач міг визначити підстави оскарження рішення тільки після ознайомлення з його повним текстом. Отже, сам факт участі позивача в засіданні апеляційного суду не може свідчити про неповажність причин пропуску ним строку касаційного оскарження.

Дайте правову оцінку позицій Вищого адміністративного суду України і Верховного Суду України.

 

С п и с о к с у д о в и х а к т і в з а т е м о ю

 

Рішення Конституційного Суду України від 11 березня 2010 р. у справі за конституційним поданням 46 народних депутатів України щодо офіційного тлумачення термінів «найвищий судовий орган», «вищий судовий орган», «касаційне оскарження», які містяться у статтях 125, 129 Конституції України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v008p710-10.

Щодо права на апеляційне або касаційне оскарження судових рішень, ухвалених за результатами розгляду звернень органів державної податкової служби: інформаційний лист Вищого адміністративного суду України від 27 жовтня 2011 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/v1901760-11.

 

 

Тема 15. Перегляд рішень адміністративного суду


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)