АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

З а в д а н н я. 36. Постановою окружного адміністративного суду позов фізичної особи-підприємця до архітектурно-будівельної інспекції про визнання протиправним та скасування

 

36. Постановою окружного адміністративного суду позов фізичної особи-підприємця до архітектурно-будівельної інспекції про визнання протиправним та скасування наказу було задоволено.

Не погоджуючись із постановою суду першої інстанції, відповідач вирішив її оскаржити. У скарзі він просив постанову скасувати і ухвалити нове рішення, яким у задоволенні позову відмовити.

Суддя-доповідач прийняв рішення про залишення апеляційної скарги без руху, зазначивши, що: 1) у скарзі не вказано дату її подання; 2) скарга не надрукована; 3) вимоги скаржника не обґрунтовані; 4) відсутні квитанція про сплату судового збору, а також копії всіх документів відповідно до кількості осіб, які брали участь у справі; 6) скаргу складено російською мовою.

Чи є правильним рішення судді-доповідача? Відповідь обґрунтуйте.

37. Н. звернувся із позовом до управління Пенсійного фонду України про стягнення недоплаченої йому, як дитині війни, щомісячної державної допомоги.

Постановою суду першої інстанції позовні вимоги задоволено частково. Відповідач оскаржив цю постанову. Апеляційний суд скаргу повернув, посилаючись на те, що її підписано особою, яка не надала суду належним чином оформлений документ, що підтверджує її повноваження.

Яким вимогам має відповідати апеляційна скарга? Яке рішення має ухвалити апеляційний суд у разі недотримання цих вимог? Чи правильно діяв суд апеляційної інстанції у даній ситуації?

 

38. Постановою окружного адміністративного суду відмовлено у задоволенні позову ТОВ до державної інспекції на автомобільному транспорті про визнання незаконними дій.

Позивач з цим рішенням не погодився і подав апеляційну скаргу, в якій просив постанову суду скасувати та ухвалити нове рішення, яким позов задовольнити.

Ухвалою апеляційного адміністративного суду відкрито апеляційне провадження і справу призначено до розгляду. В судовому засіданні від представників сторін надійшло клопотання про зупинення провадження у справі для надання часу для примирення.

Колегія суддів відмовила в задоволенні клопотання, з огляду на те, що в КАС України не передбачено такої підстави для зупинення провадження у справі як звернення обох сторін з клопотанням про надання їм часу для примирення. Апеляційний суд також відзначив, що за ст. 113 КАС України сторони можуть повністю або частково врегулювати спір на основі взаємних поступок тільки під час підготовчого провадження.

Чи є правильною позиція апеляційного суду? Відповідь обґрунтуйте.

39. Постановою міського суду задоволено позов М. до обласного управління Пенсійного фонду України про зобов’язання провести нарахування та виплату підвищення до пенсії особі, яка визнана дитиною війни.

Відповідач постанову суду оскаржив в апеляційному порядку. Суд апеляційної інстанції, дослідивши матеріали справи, дійшов висновку, що позов пред’явлений до неналежного відповідача.

Керуючись ст. 52 КАС України, колегія суддів ухвалила рішення про заміну неналежного відповідача. Позивач з таким рішенням суду погодився. Розгляд справи суд апеляційної інстанції розпочав спочатку.

Проаналізуйте ситуацію. Чи є правильними дії апеляційного суду? Відповідь обґрунтуйте.

 

40. Б. звернувся до суду з адміністративним позовом до районного у місті управління Пенсійного фонду України про визнання неправомірними дій щодо відмови у перерахунку пенсії за вислугою років та зобов’язання перерахувати пенсію. До позовної заяви додано рішення відповідача, яким відмовлено у перерахунку пенсії.

Постановою суду першої інстанції у задоволенні позову відмовлено. Апеляційний суд не погодився з рішенням суду першої інстанції, скасував його та прийняв нове рішення, яким позов Б. задовольнив, визнав протиправними дії районного у місті управління Пенсійного фонду України щодо відмови у перерахунку пенсії за вислугою років і зобов’язав перерахувати пенсію. Крім цього суд апеляційної інстанції з метою повного захисту прав, свобод та інтересів позивача вийшов за межі позовних вимог, а саме – визнав протиправним і скасував рішення відповідача про відмову у проведенні перерахунку пенсії.

Чи є правильними дії апеляційного суду? Відповідь обґрунтуйте.

С п и с о к с у д о в и х а к т і в з а т е м о ю

 

Про практику застосування адміністративними судами окремих положень Кодексу адміністративного судочинства України під час розгляду адміністративних справ: постанова Пленуму Вищого адміністративного суду України від 6 березня 2008 р. [Електронний ресурс] // Режим доступу: http://www.vasu.gov.ua/ua/plenum__vas.html?_m=publications&_t=rec&id=2076&fp=41.

Про судове рішення в адміністративній справі: постанова Пленуму Вищого адміністративного суду України від 20 травня 2013 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/v0007760-13.

 

 

Тема 14. Касаційне провадження

 

П и т а н н я д л я о б г о в о р е н н я

 

1. Процесуальний порядок розгляду справи судом касаційної інстанції.

2. Межі перегляду судових рішень та повноваження суду касаційної інстанції.

3. Рішення суду касаційної інстанції.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)