АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

З а в д а н н я

 

10. Ч. подала адміністративний позов до Головного Управління МВС України в Харківській області, в якому просила суд визнати незаконним та скасувати наказ «Про покарання працівників Чугуївського РВ ГУМВС України в Харківській області» в частині її звільнення з органів внутрішніх справ, поновити її на посаді, а також нарахувати і виплатити середню заробітну плату (грошове утримання) за час вимушеного прогулу.

Які обставини має з’ясувати суддя після одержання позовної заяви? Які рішення він може ухвалити у даному випадку?

11. Основ’янська міжрайонна державна податкова інспекція м. Харкова звернулась до Харківського окружного адміністративного суду із поданням до ТОВ «Енергія», в якому просила суд стягнути з ТОВ кошти за податковим боргом з податку на додану вартість у сумі 12001,00 грн.

Проаналізуйте норми КАС України щодо правил звернення до адміністративного суду суб’єкта владних повноважень із поданням. Які обставини має з’ясувати суддя після одержання подання? Які рішення він може ухвалити у даному випадку?

12. Засуджений Г. звернувся до Харківського окружного адміністративного суду із позовом до Диканівської виправної колонії Управління Державної пенітенціарної служби України в Харківській області. У позовній заяві Г. просив визнати протиправними та скасувати накладені на нього посадовими особами виправної колонії стягнення, а саме – попередження за неохайний зовнішній вигляд та за невиконання обов’язків чергового по камері, догану за спробу встановити міжкамерний зв’язок, а також тримання в дисциплінарному ізоляторі строком 5 діб за невиконання обов’язків чергового по камері.

Чи наявні підстави для відмови у відкритті провадження в даній справі? Яке процесуальне рішення може прийняти суддя?

13. ТОВ «Спецвогнеізоляція» звернулося до Харківського окружного адміністративного суду із позовом до Державної податкової інспекції у Київському районі м. Харкова, в якому просило скасувати податкове повідомлення-рішення. Суддя встановив, що позивачем не дотримано вимоги ст. 106 КАС України, а саме – не надано належним чином завірених копій акту перевірки, податкової декларації з ПДВ з додатками, реєстру отриманих податкових накладних та свідоцтва платника ПДВ.

Яке процесуальне рішення може прийняти суддя в даній справі? Відповідь обґрунтуйте.

 

14. ТОВ «Автомобільна компанія «Укравтоторг» звернулося до Харківського окружного адміністративного суду з позовною заявою, в якій просило визнати недійсним і скасувати податкове повідомлення-рішення.

До відкриття провадження у справі представник позивача через канцелярію суду надав клопотання про відкликання позовної заяви.

Яке рішення може ухвалити суддя в даному випадку? З яких частин складатиметься таке рішення та яку інформацію включатиме?

 

15. Акціонерне товариство звернулося із позовом до державної податкової інспекції, в якому просило суд скасувати податкові повідомлення-рішення.

Під час попереднього судового засідання судом на обговорення було поставлено питання про витребування у представника позивача доказів, а саме: довідок з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо контрагентів позивача, договору оренди з міською радою стосовно приміщення, бухгалтерської довідки щодо відображення витрат на ремонт та оздоблення приміщення, ліцензії на право здійснення будівельної діяльності.

Чи може суддя ухвалити рішення про витребування доказів? Відповідь обґрунтуйте, посилаючись на норми КАС України.

 

16. М. звернувся з адміністративним позовом до митниці, в якому просив скасувати постанову в справі про порушення митних правил. Здійснюючі підготовку справи до розгляду, суддя дійшов висновку, що для всебічного та об’єктивного її вирішення необхідно з’ясувати такі обставини: хто прийняв рішення про визначення митної вартості товару; на підставі яких відомостей її визначено; який метод визначення митної вартості застосовано; чим обґрунтовано застосування саме такого методу. Позивач не надав суду документів, на підставі яких можна було б з’ясувати ці обставини.

Як має діяти суддя? Які процесуальні рішення він має ухвалити? Відповіді обґрунтуйте.

17. До Харківського окружного адміністративного суду звернулося Управління Пенсійного фонду України в Чугуївському районі Харківської області з позовом до фізичної особи-підприємця. Позивач просив суд стягнути з відповідача заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за 2013 рік у сумі 4572 грн. 42 коп.

У ході попереднього судового засідання позивач заявив клопотання про забезпечення позову шляхом накладання арешту на рахунки та майно відповідача.

Чи належний спосіб забезпечення позову обрано позивачем? Чи може у даному випадку суд ухвалити рішення про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову?

18. Громадянин Туреччини Б. звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом до Головного управління Державної міграційної служби України в Харківській області, в якому просив визнати незаконним рішення про відмову у прийнятті заяви про надання статусу біженця. Згодом від позивача до суду поштою надійшло клопотання про передачу справи на розгляд Одеського окружного адміністративного суду, оскільки він переїхав з м. Харків до місця свого постійного проживання у м. Одесу. У клопотанні позивач також відзначив, що він страждає хронічним захворюванням та має на утриманні двох неповнолітніх дітей.

Чи задовольнить суд клопотання позивача? Які процесуальні рішення можуть бути прийняті в даній ситуації?

 

19. Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття в особі міського центру зайнятості звернувся до окружного адміністративного суду із позовом до гр. А., в якому просив стягнути з останнього на користь Фонду незаконно отриману допомогу по безробіттю в сумі 19342 грн.

У ході попереднього судового засідання суддя з’ясував, що через канцелярію суду від відповідача надійшла заява, в якій він зазначив, що визнає адміністративний позов повністю.

Які судові рішення можуть бути прийняті в даній ситуації? Відповідь обґрунтуйте, посилаючись на норми КАС України.

 

20. До окружного адміністративного суду надійшов позов С. до міської ради, Президента України та Генерального прокурора України. У позові висунуто вимоги про визнання незаконними: 1) бездіяльності міської ради, яка допустила встановлення на одній із будівель міста меморіальної дошки військовому злочинцеві Йосипу Сліпому; 2) бездіяльності Президента України, який в порушення Конституції України та Закону України «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років» допустив встановлення меморіальної дошки Йосипу Сліпому; 3) бездіяльності Генерального прокурора України, який в порушення Закону України «Про прокуратуру» не відреагувала на бездіяльність прокурора області, що допустив встановлення на одній із будівель міста дошки на честь Йосипа Сліпого.

Чи є підстави для роз’єднання в самостійні провадження позовних вимог, сформульованих гр. С.? Відповідь обґрунтуйте.

 

21. Податкова інспекція звернулася до окружного адміністративного суду з позовом до ТОВ, в якому просила скасувати державну реєстрацію внесення змін до установчих документів ТОВ щодо відомостей про місцезнаходження.

У ході судового засідання встановлено, що державна реєстрація внесення змін до установчих документів ТОВ щодо відомостей про місцезнаходження здійснена районною державною адміністрацією. Через це суд вирішив за необхідне залучити у якості другого відповідача цю адміністрацію.

Чи є правильним рішення суду? Відповідь обґрунтуйте.

 

22. В. звернувся до Дзержинського районного суду м. Харкова з адміністративним позовом до міської ради щодо визнання протиправним та скасування рішення про надання земельної ділянки у користування. Третя особа у справі – ТОВ – заявила клопотання про залишення даного позову без розгляду. ТОВ повідомило, що у провадженні Комінтернівського районного суду м. Харкова знаходиться справа, у якій В. позивається до міської ради з приводу визнання протиправним та скасування цього ж самого рішення. Представник позивача заперечував проти задоволення клопотання третьої особи. На обґрунтування своєї позиції він надав засвідчену копію ухвали Комінтернівського районного суду м. Харкова про залишення позову В. до міської ради щодо визнання протиправним та скасування рішення без розгляду.

З’ясуйте, чи є підстави для задоволення клопотання третьої особи. Яке процесуальне рішення має ухвалити суд?

 

23. Податкова інспекція звернулася до суду з адміністративним позовом до ЗАТ, в якому просила стягнути з ЗАТ заборгованість перед бюджетом з орендної плати у сумі 7580,93 грн.

В обґрунтування своїх вимог позивач зазначив, що відповідач надав податкову звітність з орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності, в якій самостійно визначав суми податкового зобов’язання. На дату звернення із позовною заявою заборгованість у сумі 7580,93 грн., яка вважається узгодженою, не сплачена.

Чи може суд прийняти рішення про відкриття скороченого провадження у даній справі? Відповідь обґрунтуйте.

 

24. А. звернувся до окружного адміністративного суду з позовною заявою, в якій просив зобов’язати районний відділ виконавчої служби зняти арешт з усього нерухомого майна, накладений на підставі постанови про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження.

Позивач про дату, час та місце судового засідання був повідомлений належним чином, проте в судове засідання не прибув, а подав заяву про розгляд справи без його участі. Представник відповідача у судове засідання також не прибув. До суду він надіслав заяву, в якій позовні вимоги визнав у повному обсязі, проти їх задоволення не заперечував, просив слухати справу без його участі.

Чи може за таких обставин суд розглянути справу у порядку письмового провадження? Відповідь обґрунтуйте.

 

25. Суд відкрив провадження у справі за адміністративним позовом ТОВ до Державної екологічної інспекції України щодо визнання протиправним та скасування рішення про тимчасову заборону (зупинення) діяльності ТОВ. У ході розгляду справи з’ясувалося, що представник позивача не може бути присутнім у судовому засіданні у зв’язку із хворобою, що підтверджувалося медичною довідкою.

Як має діяти суд за таких обставин? Відповідь обґрунтуйте.

26. У серпні 2013 р. ТОВ звернулось до окружного адміністративного суду з позовом до районного у місті управління Пенсійного фонду України, в якому просило зобов’язати управління врахувати 11756,98 грн. як переплату по єдиному соціальному внеску.

У судовому засіданні відповідач просив залишити позов без розгляду у зв’язку із пропуском позивачем строку звернення до суду. З матеріалів справи вбачається, що позивач 23 березня 2012 р. звертався до відповідача з вищезазначеним проханням. Він отримав 8 липня 2012 р. листа, у якому управління повідомило, що воно не має повноважень на прийняття рішення про врахування даної суми як переплати по єдиному соціальному внеску.

Яке рішення має ухвалити суд? Відповідь обґрунтуйте.

 

27. Окружним адміністративним судом ухвалено постанову, якою задоволено позов податкової інспекції до ТОВ про припинення юридичної особи.

При ознайомленні з постановою позивач з’ясував, що в описовій та резолютивній частинах повного її тексту невірно зазначено адресу відповідача.

Чи є підстави для виправлення помилок у постанові суду? За чиєї ініціативою та в якому порядку виправляються описки та очевидні арифметичні помилки в судовому рішенні? Чи підлягають оскарженню ухвали суду про внесення виправлень у судове рішення чи про відмову у внесенні виправлень?

 

28. В. звернулася до суду з позовною заявою, в якій просила зобов’язати архітектурно-будівельну інспекцію розглянути її скаргу на дії працівника інспекції. Суд розглянув справу у порядку скороченого провадження й задовольнив вимоги позивачки. Відповідач, отримавши копію постанови, звернув увагу на те, що у даному судовому рішенні відсутня описова частина, в якій окреслюються позовні вимоги, висвітлюється позиція відповідача, а також йдеться про досліджені судом докази.

Чи є підстави вважати, що постанова суду не відповідає вимогам щодо її змісту? Відповідь обґрунтуйте.

29. Суд задовольнив адміністративний позов Н. до районного у місті управління Пенсійного фонду України щодо визнання незаконним рішення про відмову в перерахуванні розміру пенсії. У резолютивній частині постанови суд зазначив, що оспорюване рішення визнається нечинним та підлягає скасуванню.

Чи правильно сформулював суд резолютивну частину рішення у даній справі? Відповідь обґрунтуйте.

30. Т. звернувся з адміністративним позовом до державного реєстратора прав на нерухоме майно, в якому просив: а) визнати незаконним і скасувати рішення про відмову у державній реєстрації прав та їх обтяжень; б) зобов’язати відповідача повторно розглянути заяву про реєстрацію права на земельну ділянку.

Як суд має сформулювати резолютивну частину постанови, якщо вирішить задовольнити всі заявлені позовні вимоги?

 

31. Постановою окружного адміністративного суду задоволено позов ТОВ до податкової інспекції про скасування податкового повідомлення-рішення.

Після отримання копії постанови позивач звернувся до суду із заявою про повернення сплаченої ним суми судового збору. Свою вимогу він мотивував тим, що у постанові не вирішено питання щодо повернення йому цієї суми.

Чи задовольнить суд дану вимогу? Яке рішення має ухвалити суд? Відповідь обґрунтуйте.

 

С п и с о к с у д о в и х а к т і в з а т е м о ю

 

Про практику застосування адміністративними судами окремих положень Кодексу адміністративного судочинства України під час розгляду адміністративних справ: постанова Пленуму Вищого адміністративного суду України від 6 березня 2008 р. [Електронний ресурс] // Режим доступу: http://www.vasu.gov.ua/ua/plenum__vas.html?_m=publications&_t=rec&id=2076&fp=41.

Про судове рішення в адміністративній справі: постанова Пленуму Вищого адміністративного суду України від 20 травня 2013 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/v0007760-13.

Про окремі питання юрисдикції адміністративних судів: постанова Пленуму Вищого адміністративного суду України від 20 травня 2013 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.vasu.gov.ua/ua/plenum__vas.html?_m=publications&_t=rec&id=2875&fp=11.

 

Тема 12. Особливості провадження в окремих категоріях справ

 

П и т а н н я д л я о б г о в о р е н н я

 

1. Категорії справ, провадження в яких має особливості.

2. Основні відмінності між загальним порядком розгляду справ адміністративної юрисдикції й порядком вирішення справ, провадження в яких має особливості.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)