АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

З а в д а н н я. 1. К. звернулася до районного суду із позовом до податкової інспекції про визнання протиправними дій першого заступника голови інспекції й відшкодування

 

1. К. звернулася до районного суду із позовом до податкової інспекції про визнання протиправними дій першого заступника голови інспекції й відшкодування моральної шкоди у розмірі 25000 грн.

У судовому засіданні позивачка пояснила, що їй стало відомо про те, що перший заступник голови податкової інспекції звертався із запитом до міської клінічної лікарні про стан її здоров’я, про що був зроблений запис в амбулаторній картці, яка була витребувана судом.

Позивачка двічі просила керівника податкової інспекції надати їй копії запиту та відповіді лікарні, однак останній не відреагував на її звернення. У судовому засіданні К. представила копії відповідних заяв, надісланих керівникові податкової інспекції листом із повідомленням.

Позивачка вважала, що їй завдано моральної шкоди у розмірі 25000 грн., оскільки внаслідок незаконного збирання керівником інспекції щодо неї інформації вона дуже знервувалася, вимушена була пояснювати всім своїм знайомим, у зв’язку з чим зазначений запит надіслано до лікарні.

За правилами якого процесуального акта має розглядатися даний позов? Відповідь обґрунтуйте.

2. Т. звернулася до суду із позовом, у якому просила визнати протиправними дії інспектора Державної інспекції з контролю за використанням і охороною земель, вчинені у зв’язку з видачею їй як директору ТОВ припису щодо приведення використання земельної ділянки у відповідність до вимог земельного законодавства.

Рішенням суду першої інстанції позов задоволено – визнано неправомірними дії інспектора щодо видачі директору ТОВ припису та скасовано покладений на Т. обов’язок щодо приведення використання земельної ділянки у відповідність до вимог земельного законодавства.

Ухвалою апеляційного суду апеляційну скаргу відповідача задоволено частково: рішення суду першої інстанції скасовано, а провадження у справі за скаргою Т. на дії інспектора закрито, оскільки зазначений спір віднесено до юрисдикції господарського суду.

Не погоджуючись з цією ухвалою, Т. подала касаційну скаргу до Вищого адміністративного суду України. Ухвалою останнього у відкритті касаційного провадження відмовлено. Касаційний суд у своєму рішенні зазначив, що даний спір виник з приводу цільового використання земельної ділянки, тобто із земельних відносин, а отже, інспектор під час проведення перевірки та складання припису виконував свої службові обов’язки і жодних управлінських функцій не здійснював.

Дайте правову оцінку позиції суду касаційної інстанції.

3. Д. звернувся до суду з адміністративним позовом до головного державного виконавця державної виконавчої служби обласного управління юстиції про визнання протиправними дій при винесенні постанови про зупинення виконавчого провадження по виконанню судового рішення від 30 серпня 2013 р.

До позову додавалося судове рішення від 30 серпня 2013 р., яке набуло чинності й відповідно до якого К. – відповідач по справі – зобов’язувався сплатити Д. суму, яку останній йому позичив.

Яке рішення має ухвалити суд по даній справі? Обґрунтуйте свою позицію, посилаючись на нормативні положення.

 

4. Комунальне підприємство звернулося до суду із позовом до Антимонопольного комітету України про визнання недійсним рішення.

Суд першої інстанції постановою, залишеною без змін ухвалою апеляційного суду, у задоволенні зазначеного позову відмовив.

Вищий адміністративний суд України відмовив у порушенні касаційного провадження за скаргою комунального підприємства. Посилаючись на положення Закону України «Про захист економічної конкуренції», касаційний суд констатував, що ця справа не належить до юрисдикції адміністративного суду.

Дайте правову оцінку позиції суду касаційної інстанції.

 

5. Н. звернулася до районного суду міста із позовом до міської ради (третя особа – Головне управління земельних ресурсів міської державної адміністрації) про зобов’язання видати державний акт на право власності на земельну ділянку.

У судовому засіданні позивачка пояснила, що відповідачем та третьою особою їй безпідставно відмовлено у задоволенні заяви про надання земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку. Представник міської ради поінформував суд, що позивачка вперше звернулася до них із даною заявою. У своїй відповіді рада запропонувала Н. надати додаткові документи, необхідні для вирішення питання про надання ділянки. Районний суду, розглянувши справу за правилами цивільного судочинства, позов задовольнив.

Ухвалою апеляційного суду рішення суду першої інстанції скасовано, а провадження у справі закрито. Апеляційний суд свою позицію обґрунтував тим, що даний спір належить розглядати в порядку адміністративного судочинства, оскільки він носить публічно-правовий характер.

Дайте правову оцінку позиції суду апеляційної інстанцій.

 

6. Громадянин Сирії Х. прибув в Україну у особистих справах й перебував на її території на законних підставах. Двічі за один рік він був притягнутий до відповідальності за статтями 45 та 46 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Державна міграційна служба України ухвалила рішення про примусове повернення Х. в країну походження. Х., мотивуючи тим, що за вчинені діяння він вже зазнав покарання і немає необхідності застосовувати до нього такий захід, як примусове повернення, зажадав звернутися до суду із позовом про скасування рішення Державної міграційної служби України.

До якого з судів загальної юрисдикції має звернутися громадянин Сирії Х.? За правилами якого процесуального закону суд розглядатиме його позов? Відповідь обґрунтуйте.

 

7. Приватне підприємство звернулося до окружного адміністративного суду з позовом до обліково-економічного технікуму-інтернату, в якому просило визнати неправомірною відмову відповідача задовольнити інформаційний запит щодо отримання копій документів, які містять публічну інформацію. Позивач також просив суд зобов’язати відповідача надати перелічені у запиті документи.

Окружний адміністративний суд своєю ухвалою відмовив у відкритті провадження в справі, посилаючись на те, що відповідач є навчальним закладом і не є суб’єктом владних повноважень у розумінні п. 7 ч. 1 ст. 3 КАС України. Отже, даний спір не пов’язаний із здійсненням владних управлінських функцій, а тому має вирішуватися у порядку цивільного судочинства.

Дайте правову оцінку позиції суду першої інстанції. Відповідь обґрунтуйте.

 

8. За результатами перевірки відділенням Фонду соціального захисту інвалідів встановлено факт незабезпечення на підприємстві нормативів робочих місць для працевлаштування інвалідів.

Відділення Фонду має намір звернутися до суду із вимогою стягнути з підприємства штрафні санкції та пеню із суми недоїмки за кожний день прострочення сплати зазначених санкцій.

За правилами якого процесуального закону має розглядатися таке звернення відділення Фонду? Якою має бути форма звернення до суду? Посилаючись на нормативні приписи, обґрунтуйте свою позицію.

 

9. Центр зайнятості звернувся до суду з позовом до К. про стягнення незаконно отриманої допомоги по безробіттю. Позивач стверджував, що за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття відповідачу виплачено одноразову допомогу вже після того, як останній був працевлаштований, отже, не мав права на її отримання.

До юрисдикції якого суду належить вирішення даної справи? Якою має бути форма звернення до суду? Обґрунтуйте свою позицію, посилаючись на нормативні положення.

 

С п и с о к с у д о в и х а к т і в з а т е м о ю

 

Рішення Конституційного Суду України від 1 квітня 2010 р. у справі за конституційним поданням Вищого адміністративного суду України щодо офіційного тлумачення положень частини першої статті 143 Конституції України, пунктів «а», «б», «в», «г» статті 12 Земельного кодексу України, пункту 1 частини першої статті 17 Кодексу адміністративного судочинства України // Офіц. вісн. України. – 2010. – № 27. – Ст. 1069.

Про практику застосування адміністративними судами окремих положень Кодексу адміністративного судочинства України під час розгляду адміністративних справ: постанова Пленуму Вищого адміністративного суду України від 6 березня 2008 р. [Електронний ресурс] // Режим доступу: http://www.vasu.gov.ua/ua/plenum__vas.html?_m=publications&_t=rec&id=2076&fp=41.

Про судову практику розгляду спорів щодо статусу біженця та особи, яка потребує додаткового або тимчасового захисту, примусового повернення і примусового видворення іноземця чи особи без громадянства з України та спорів, пов’язаних із перебуванням іноземця та особи без громадянства в Україні: постанова Пленуму Вищого адміністративного суду України від 25 червня 2009 р. [Електронний ресурс] // Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/v_001760-09.

Про практику застосування адміністративними судами законодавства у справах із приводу оскарження рішень, дій чи бездіяльності державної виконавчої служби: постанова Пленуму Вищого адміністративного суду України від 13 грудня 2010 р. [Електронний ресурс] // Режим доступу: http://www.vasu.gov.ua/ua/plenum__vas.html?_m=publications&_t=rec&id=2084&fp=41.

Про окремі питання юрисдикції адміністративних судів: постанова Пленуму Вищого адміністративного суду України від 20 травня 2013 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.vasu.gov.ua/ua/plenum__vas.html?_m=publications&_t=rec&id=2875&fp=11.

Про практику застосування адміністративними судами положень Закону України від 13 січня 2011 року № 2939-VI «Про доступ до публічної інформації»: постанова Пленуму Вищого адміністративного суду України від 30 вересня 2013 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/v0011760-13.

 

 

Тема 5. Підсудність справ адміністративної юрисдикції

 

(д л я с а м о с т і й н о г о в и в ч е н н я)

 

П л а н

 

1. Поняття підсудності справ адміністративної юрисдикції.

2. Предметна підсудність справ в адміністративному судочинстві.

3. Правила територіальної підсудності справ.

4. Інстанційна підсудність в адміністративному судочинстві.

 

С п и с о к с у д о в и х а к т і в т а л і т е р а т у р и з а т е м о ю

 

Про практику застосування адміністративними судами окремих положень Кодексу адміністративного судочинства України під час розгляду адміністративних справ: постанова Пленуму Вищого адміністративного суду України від 6 березня 2008 р. [Електронний ресурс] // Режим доступу: http://www.vasu.gov.ua/ua/plenum__vas.html?_m=publications&_t=rec&id=2076&fp=41.

Білуга С. В. Проблеми предметної підсудності в адміністративному судочинстві: у кн.: Вплив адміністративного судочинства на розвиток публічного права: зб. наук. статей / за заг. ред. І. Х. Темкіжева. – К.: Юрінком Інтер, 2012. – С. 80–88.

Демський Е. Ф. Адміністративне процесуальне право України: навч. посіб. / Е. Ф. Демський. – К.: Юрінком Інтер, 2008. – С. 276–290.

Науково-практичний коментар Кодексу адміністративного судочинства України / за заг. ред. І. Х. Темкіжева. – К.: Юрінком Інтер, 2012. – С. 96–112.

Смокович М. Правильне визначення підсудності в адміністративному судочинстві як гарантія судового захисту // Вісн. Вищ. адмін. суду України. – 2011. – № 1. – С. 9–23.

 

 

Тема 6. Суб’єкти адміністративного судочинства

 

(д л я с а м о с т і й н о г о в и в ч е н н я)

 

П л а н

 

1. Суд як суб’єкт адміністративного судочинства.

2. Сторони, їх права та обов’язки.

3. Треті особи в адміністративному судочинстві.

4. Участь у справі адміністративної юрисдикції органів та осіб, яким надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб.

5. Особи, що сприяють здійсненню правосуддя.

 

С п и с о к л і т е р а т у р и з а т е м о ю

 

Адміністративний процес: загальна частина (Федеративна Республіка Німеччини, Україна): наук.-практ. посібник / Манн Томас, Мельник Роман, Бевзенко Володимир, Комзюк Анатолий; пер. та адапт. з нім. Мельника Романа; за заг. ред. Бевзенко Володимира. – К.: Алерта, 2013. – С. 102–108.

Адміністративний процес України: навч. посіб. / Комзюк А. Т., Бевзенко В. М., Мельник Р. С. – К.: Прецедент, 2007. – С. 120–206.

Бевзенко В. М. Особливості реалізації адміністративного процесуального статусу суб’єктів владних повноважень в адміністративному процесі України // Право України. − 2008. − № 4. − С. 116–120.

Смокович М. Суб’єкт владних повноважень як позивач в адміністративному судочинстві // Вісн. Вищ. адмін. суду України. – 2010. – № 2. – С. 52–64.

 

 

Тема 7. Доказування в адміністративному судочинстві

 

(д л я с а м о с т і й н о г о в и в ч е н н я)

 

П л а н

 

1. Поняття доказування в адміністративному судочинстві.

2. Поняття доказів в адміністративному судочинстві, їх види, належність та оцінка.

3. Предмет та обов’язок доказування в адміністративному судочинстві.

 

С п и с о к л і т е р а т у р и з а т е м о ю

 

Адміністративний процес України: навч. посіб. / Комзюк А. Т., Бевзенко В. М., Мельник Р. С. – К.: Прецедент, 2007. – С. 272–298.

Гончар Л. Я. Основні інститути адміністративного судочинства. Докази і доказування: у кн.: Адміністративна юстиція України: проблеми теорії і практики. Настільна книга судді / за заг. ред. О. М. Пасенюка. – К.: Істина, 2007. – С. 185–200.

Калмикова Я. С. Докази та доказування в адміністративному судочинстві: моногр. / за заг. ред. О. Б. Червякової. – Х.: Фактор, 2014. – С. 37–83.

 

Тема 8. Строки в адміністративному судочинстві

 

(д л я с а м о с т і й н о г о в и в ч е н н я)

 

П л а н

 

1. Поняття та види строків в адміністративному судочинстві.

2. Строк звернення до адміністративного суду.

3. Процесуальні строки, їх обчислення, поновлення та продовження.

 

С п и с о к л і т е р а т у р и з а т е м о ю

 

Адміністративний процес України: навч. посіб. / Комзюк А. Т., Бевзенко В. М., Мельник Р. С. – К.: Прецедент, 2007. – С. 217–222.

Науково-практичний коментар Кодексу адміністративного судочинства України / за заг. ред. І. Х. Темкіжева. – К.: Юрінком Інтер, 2012. – С. 278–289.

Смокович М. Теоретико-практичні проблеми застосування строку звернення до адміністративного суду // Вісн. Вищ. адмін. суду України. – 2011. – № 2. – С. 32–44.

 

 

Тема 9. Судові витрати

 

(д л я с а м о с т і й н о г о в и в ч е н н я)

 

П л а н

 

1. Судовий збір.

2. Види витрат, пов’язаних з розглядом справи.

3. Розподіл судових витрат.

 

С п и с о к л і т е р а т у р и з а т е м о ю

 

Адміністративний процес України: навч. посіб. / Комзюк А. Т., Бевзенко В. М., Мельник Р. С. – К.: Прецедент, 2007. – С. 277–216.

Демський Е. Ф. Адміністративне процесуальне право України: навч. посіб. / Е. Ф. Демський. – К.: Юрінком Інтер, 2008. – С. 264–266.

Науково-практичний коментар Кодексу адміністративного судочинства України / за заг. ред. І. Х. Темкіжева. – К.: Юрінком Інтер, 2012. – С. 251–278.

 

 

Тема 10. Заходи процесуального примусу

 

(д л я с а м о с т і й н о г о в и в ч е н н я)

 

П л а н

 

1. Види заходів процесуального примусу.

2. Підстави і порядок застосування заходів процесуального примусу.

 

С п и с о к л і т е р а т у р и з а т е м о ю

 

Кузьменко В. А. Застосування заходів процесуального примусу в адміністративному судочинстві: у кн.: Вплив адміністративного судочинства на розвиток публічного права: зб. наук. статей / за заг. ред. І. Х. Темкіжева. – К.: Юрінком Інтер, 2012. – С. 226–248.

Кузьменко О., Панченко О. Особливості застосування заходів процесуального примусу в адміністративному судочинстві головуючим у судовому засіданні // Право України. − 2008. − № 10. − С. 31–37.

Науково-практичний коментар Кодексу адміністративного судочинства України / за заг. ред. І. Х. Темкіжева. – К.: Юрінком Інтер, 2012. – С. 679–685.

 

 

Тема 11. Провадження в суді першої інстанції

 

П и т а н н я д л я о б г о в о р е н н я

 

1. Позовна заява та подання суб’єкта владних повноважень як форми звернення до адміністративного суду, їх реквізити.

2. Загальна характеристика підготовчого провадження.

3. Заходи забезпечення адміністративного позову, порядок їх застосування.

4. Процесуальний порядок розгляду справи в адміністративному суді.

5. Види рішень суду першої інстанції та вимоги щодо них.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.015 сек.)