АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ціна, її сутність та структура. Види цін. 35. Ринкова ціна: механізм формування

Читайте также:
  1. Heraeus. Відсутність філій таких компаній в Україні стримує вільний
  2. А) Ринкова
  3. Будова частин і механізмів танкової гармати
  4. В експерименті у жаби було зруйновано гіпофіз. Внаслідок цього через деякий час її шкіра посвітлішала. Відсутність якого гормону викликала таку реакцію шкірного покриву?
  5. Виникнення та сутність синергетичного методу дослідження політичного процесу.
  6. Власність: сутність, форми і місце в економічній системі.
  7. Вопрос №1 Заболеваемость по данным медицинских осмотров, методика изучения, структура.
  8. Вопрос №2 Заболеваемость по данным медицинских осмотров, методика изучения, структура.
  9. Глобальні проблеми сучасності. їх сутність та шляхи розв'язання.
  10. Домінуючим принципом механізму функціонування державної влади є принцип її поділу.
  11. Економічна діагностика: сутність, класифікація за ознаками
  12. Економічна система: сутність, структурні елементи. Типи економічних систем.

Ціна - грошова сума, що сплачується за конкретний товар. Ринкова ціна встановлюється безпосередньо на ринку під впливом співвідношення попиту і пропозиції. Відхилення ціни від вартості відбувається не за вказівкою чиновника, а внаслідок співвідношення попиту та пропозиції. Ціна є важелем встановлення пропорцій у господарстві в умовах конкуренції. Ринкова ціна не може бути встановлена урядовим директором чи указом президента. Для цього мають бути об’єктивні умови: демонополізація економіки на основі проведення приватизації, наявність конкурентного середовища,створення необхідних умов для підприємництва, розвитку всіх легальних форм господарювання.

Фактори формування ціни: 1. Вартісні чинники - зниження продуктивності праці, що є умовою підвищення ціни, та підвищення продуктивності праці - її зниження (зростання технічної оснащеності праці, підвищення кваліфікації працівників, використання матеріальної заінтересованості). 2. Чинники співвідношення попиту та пропозиції: коли попит великий, а пропозиція недостатня, ціни зростають, і навпаки. Знижуються ціни на товари і через моральну зношеність товарів.На ціни впливають насиченість потреб у деяких товарах, купівельна спроможність. Збільшення чисельності безробітних призводить до зменшення купівельної спроможності населення і таким чином до зниження деяких цін.До чинників, що збільшують попит на товари і водночас зумовлюють зниження цін належать: зростання обсягів виробництва, поліпшення якості товарів без збільшення витрат, вміла організація реклами. 3. Психологічні чинники – врахування психології покупця. Встановлено, що переважно споживачі розглядають ціну як показник якості товару або послуги.Людина радше купить товар ціною 299, ніж 300. 4. Чинник державного регулювання, що визначається впливом ринку, тобто умовами конкуренції та мірою втручання держави у ринок. в умовах чистої конкуренції, коли реалізується однорідний товар, ціна повністю залежить від співвідношення попиту і пропозиції; коливання в розмірі цін дуже незначне, продавець фактично не може маневрувати цінами; в умовах чистого монопольного ринку продавець, що має лідерську позицію, має вирішальний вплив на встановлення ціни на певний товар; на ціну має впливати державне регулювання; в умовах олігопольного ринку, коли існує невелика кількість продавців, ціна товару в основному залежить від дій конкурентів; можливості зниження або підвищення цін обмежені.

У ринковій економіці механізм формування цін значною мірою залежить від співвідношення попиту і пропозиції. Попит показує кількість продукту, яку споживач готовий і здатний купити за деякою ціною протягом визначеного часу. Попит та ціна перебувають, як правило, у зворотній залежності між собою, тобто чим ціна нижча, тим попит буде більшим і навпаки. Цей зворотний зв’язок між попитом і ціною називається законом попиту.

Класифікація видів цін. 1) По сферах товарного обслуговування: 1) оптові ціни, по яких підприємства реалізують у великих обсягах продукцію промислово-технічного і споживчого призначення (між галузями усередині оптової сфери і з оптової в роздрібну); 2) роздрібні ціни, по яких товари реалізуються кінцевому споживачу (в основному населенню) в обмеженій кількості; 3) закупівельні ціни, по яких держава купує продукцію в сільськогосподарських підприємств (фермерів); 4) ціни і тарифи на послуги. Тарифи можуть відноситися до сфери оптової торгівлі (наприклад, вантажні транспортні тарифи, фрахт) і роздрібної (пасажирські тарифи).

2) По способу відображення транспортних витрат: 1) ціни франко-відправлення (на товари обмеженого виробництва і розгалуженої мережі споживання), що включають транспортні витрати до пункту магістрального транспорту (порту, залізничної станції), витрати на інший шлях покриває покупець; 2) ціни франко-призначення, що включають транспортні витрати до пункту призначення.

3) По формах продажів: 1) контрактні (договірні) ціни - ціни фактичної домовленості між продавцем і покупцем; 2) біржові котирування - це рівень ціни товару, реалізованого через біржу. Ціна біржового товару складається з біржового котирування і надбавки (знижки) за якість, далекість від місця постачання; 3) ціни ярмарків і виставок (часто пільгові); 4) аукціонні ціни, що відбивають хід продажів на аукціонах (розрізняють стартові ціни і продажні).

4) По стадіях продажу: 1) ціни пропозиції (ціни продавця, чи стартові), по яких продавець бажає продати товар. Як правило, це верхня межа діапазону можливих цін цього товару (за винятком аукціонних і цін підряду), що коректується в ході переговорів з покупцем. Для деяких товарів (машин, устаткування) ціни пропозиції - єдине джерело інформації про рівень цін на ринку; 2) ціни попиту, по яких покупець зацікавлений придбати товар; 3) ціни реалізації (угоди, продажу, покупки) - фактичні, чи номінальні, ціни. Їх варто відрізняти від реальних, співвіднесених з рівнем доходу чи суспільства загальним рівнем цін.

5) По ступені регулювання: 1) жорстко фіксовані (основний тип цін в умовах адміністративно-командної економіки); 2) регульовані (допускаються зміни у визначених межах, установлюються державою, як правило, на продукти підвищеного соціального призначення); 3) вільні (не піддані прямому втручанню, формуються відповідно до кон'юнктури ринку).

6) По ступені стійкості в часі: 1) тверді: установлюються при висновку договору на весь термін дії; 2) рухливі: зафіксована в договорі ціна міняється в момент постачання, якщо змінилася ринкова ціна товару, установлена по обговореному в контракті джерелу; 3) ковзні: у договорі установлюється вихідна ціна й обмовляється порядок (формула) внесення виправлень у випадку зміни вартості ціноутворюючих факторів. Змінні ціни застосовуються до товарів, що вимагають тривалого терміну виготовлення; 4) с наступною фіксацією: у договорі визначаються умови фіксації і принцип визначення рівня ціни: періодичність фіксації, база фіксації, терміни узгодження і здійснення фіксації.

7) Виділяють і інші види цін, наприклад: 1) трансферні (внутріфірмові - для обміну між цехами одного підприємства, дочірніми фірмами, закордонними філіями, конфіденційні); 2) світові (виступають у якості умовної середньої вартості товарів, реалізованих у декількох країнах, на практиці, як правило, модальні, тобто ціни окремих країн - основних виробників товару).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)