АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Інфраструктура ринку. Формування ринкової інфраструктури в Україні

Читайте также:
  1. III. Формування теми, мети і завдань уроку.
  2. Аналіз формування власних надходжень спеціального фонду бюджетних установ
  3. Банківської системи в Україні.
  4. Будова страхового ринку та його інфраструктура
  5. В умовах сучасної ринкової економіки надзвичайно важливою
  6. Виникнення та формування держави
  7. Внутрішньогалузева конкуренція і утворення ринкової, або суспільної, вартості
  8. ВПЛИВ ЗМІ НА ФОРМУВАННЯ ЦІННІСНИХ ОРІЄНТАЦІЙ ОСОБИСТОСТІ
  9. Встановлення ринкової рівноваги
  10. Глава 3. Інформування, консультування та попередні рішення з питань державної митної справи
  11. Глава 6. Оповіщення та інформування суб’єктів забезпечення цивільного захисту
  12. Глобалізація – це всезагальний процес формування єдиного всесвітнього господарства.

Термін "інфраструктура" походить від латинського iпfra, що означає "нижче", "під", та structure -"структура", що означає сукупність галузей та видів діяльності, які обслуговують виробничу і невиробничу сфери економіки (транспорт, зв'язок, комунальне господарство, загальна та професійна освіта, охорона здоров'я тощо). Інфраструктура ринку - комnлекс інститутів, служб, підприємств, організацій, які забезпечують нормальний режим безnеребійного функціонування ринку.

Функції інфраструктури ринку: 1) Правове та економічне консультування підприємств, захист їхніх інтересів у державних та інших структурах; 2) Страховий захист підприємницької діяльності; 3) Забезпечення фінансової підтримки і кредитування підприємств; 4) Підвищення оперативності, ефективності роботи суб’єктів ринку; 5) Створення умов для ділових контактів підприємців; 6) Сприяння матеріально-технічному забезпеченню і реалізації товарів та послуг; 7) Регулювання руху робочої сили; 8) Здійснення маркетингового, інформаційного та рекламного обслуговування.

Основними елементами інфраструктури сучасного ринку є: біржі (товарні, сировинні, фондові, валютні, праці, фрахтові, універсальні), їх організаційно оформлене посередництво; аукціони, ярмарки та інші форми організаційного позабіржового посередництва; кредитна система і комерційні банки; емісійна система та емісійні банки; система регулювання зайнятості населення і центри державного і недержавного сприяння зайнятості (біржа праці); інформаційні технології і засоби ділової комунікації; податкова система і податкова інспекція; система страхування комерційного господарського ризику і страхові компанії; спеціальні рекламні агентства, інформаційні центри та агентства засобів масової інформації; торговельні палати, інші громадські, добровільні і державні об’єднання (асоціації) ділових кіл; митна система; профспілки працюючих за наймом; комерційно-виставкові комплекси; система вищої і середньої економічної освіти; аудиторські компанії; консультативні (консалтингові) компанії; громадські і державні фонди, призначені для стимулювання ділової активності; спеціальні зони вільного підприємництва (вільні економічні зони — ВЕЗ).

Біржа - організаційно-правова форма оптової торгівлі масовими товарами за стандартами та зразками (товарна біржа) або систематичних oпepaцій з купівлі-продажу цінниx паперів (фон,дова біржа), валюти (валютна біржа), робочої сили (біржа npaці), угод із фрахтування (фрахтова біржа). Товарна біржа - це оптовий товарний ринок, для якого характерні такі особливості: торгівля товарами за стандартами та зразками, формування цін на основі зіставлення попиту і пропозиції (котирування); свобода вибору контрагента за угодою; стандартизація контрактів і мінімальних партій поставок. Фондова біржа - організований ринок цінних паперів. Валютна біржа - біржа, що здійснює купівлю-продаж іноземної валюти за ринковими цінами. Біржовим валютним товаром є валюта і золото. Біржа праці - державна структура, яка опосередковує стосунки між роботодавцями і найманою робочою силою. Фрахтова біржа – постійно діючий ринок, на якому укладаються угоди щодо фрахтування та відфрахтування суден, попит і пропозицію на тоннаж; рівень фрахтових ставок; умови договору фрахтування. Найбільший міжнародний фрахтовий центр знаходиться в Лондоні. Досить могутні фрахтові біржі знаходяться в Гамбурзі, Генуї, Токіо, Нью-Йорку, Гонконзі.

Розглянуті вище біржі називаються спеціалізованими. Універсальна біржа - біржа, яка здійснює операції не тільки з широким асортиментом товарів, а й з валютою, цінними паперами та фрахтовими контрактами.

Особливе місце в системі елементів інфраструктури займає біржа робочої сили. Відповідно до Закону України «Про зайнятість населення» цей інститут інфраструктури ринку має назву «державна служба зайнятості». Тут не відбуваються процеси купівлі-продажу товару робоча сила. Згідно з чинним законодавством послуги, пов’язані із забезпеченням зайнятості населення, надаються державною службою зайнятості безкоштовно, питань про ціну робочої сили вона не вирішує.

Поряд із службами зайнятості на ринку робочої сили велике значення має Державний фонд зайнятості. Цей фонд використовується для фінансування засобів з профорієнтації населення, фахового навчання звільнених робітників і безробітних, сприяння в їх працевлаштуванні і виплати допомоги по безробіттю; надання безпроцентної позички безробітним для заняття підприємницькою діяльністю; організації додаткових робочих місць; утримання робітників служби зайнятості і виконання інших функцій, пов’язаних із соціальним захистом права громадян України на працю.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)