АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Примітка. Оскільки мова UML інваріантна щодо реалізації своїх конструкцій у конкретних мовах програмування, семантика окремих кванторів видимості не є строго

Читайте также:
  1. Примітка
  2. Примітка
  3. Примітка
  4. Примітка
  5. Примітка
  6. Примітка
  7. Примітка
  8. Примітка
  9. Примітка
  10. Примітка
  11. Примітка
  12. Примітка

Оскільки мова UML інваріантна щодо реалізації своїх конструкцій у конкретних мовах програмування, семантика окремих кванторів видимості не є строго фіксованою. Значення цих кванторів повинні додатково уточнюватися текстом пояснення на природній мові або угодою з використання відповідних програмно-залежних синтаксичних конструкцій.

Ім'я атрибуту є рядком тексту, який використовується як ідентифікатор відповідного атрибуту і тому має бути унікальним в межах даного класу. Ім'я атрибуту є єдиним обов'язковим елементом синтаксичного позначення атрибуту.

Кратність атрибуту характеризує загальна кількість конкретних атрибутів даного типу, що входять до складу окремого класу. У загальному випадку кратність записується у формі рядка тексту у квадратних дужках після імені відповідного атрибуту:

[нижня_границя1.. верхня_границя1, нижня_границя2.. верхня_границя2..., нuжня_гpaнuцяk.. верхня_границяk],

де нижня_границя і верхня_границя є додатніми цілими числами, кожна пара яких служить для позначення окремого замкнутого інтервалу цілих чисел, у якого нижня (верхня) межа дорівнює значенню нижня_границя (верхня_границя). У цілому дане умовне позначення кратності відповідає теоретико-множинному об'єднанню відповідних інтервалів. Верхнею_границею може використовуватися спеціальний символ "*", який означає довільне позитивне ціле число. Іншими словами, це означає необмежене зверху значення кратності відповідного атрибуту.

Значення кратності з інтервалу слідують в монотонно зростаючому порядку без пропуску окремих чисел, що знаходяться між нижньою й верхньою межами. При цьому дотримуються наступного правила: відповідні нижні і верхні межі інтервалів включаються в значення кратності. Якщо кратність задається єдиним числом, то кратність атрибуту приймається рівною цьому числу. Якщо ж вказується єдиний знак "*", то це означає, що кратність атрибуту може бути довільним додатнім цілим числом або нулем.

Як приклад розглянемо наступні варіанти задання кратності атрибутів.

¨ [0..1] означає, що кратність атрибуту може набувати значення 0 або 1. При цьому 0 означає відсутність значення для даного атрибуту.

¨ [0..*] означає, що кратність атрибуту може набувати будь-якого додатного цілого значення більше-рівне 0. Ця кратність може бути записана коротше у вигляді простого символу - [*].

¨ [1.:*] означає, що кратність атрибуту може набувати будь-якого додатного цілого значення більше-рівне 1.

¨ [1..5] означає, що кратність атрибуту може набувати будь-якого значення з чисел: 1, 2, 3, 4, 5.

¨ [1..3,5,7] означає, що кратність атрибуту може набувати будь-якого значення з чисел: 1, 2, 3, 5, 7.

¨ [1..3,7.. 10] означає, що кратність атрибуту може набувати будь-якого значення із чисел: 1, 2, 3, 7, 8, 9, 10.

¨ [1..3,7..*] означає, що кратність атрибуту може набувати будь-якого значення з чисел: 1, 2, 3, а також будь-яке ціле значення більше-рівне 7.

Якщо кратність атрибуту не вказана, то за замовчанням вона набуває значення рівне 1..1, тобто в точності 1.

Типом атрибуту є вираз, семантика якого визначається мовою специфікації відповідної моделі. У нотації UML тип атрибуту іноді визначається залежно від мови програмування, яку передбачається використовувати для реалізації даної моделі. У простому випадку тип атрибуту вказується рядком тексту, що має осмислене значення в межах пакету або моделі, до якої відноситься даний клас.

Можна навести наступні приклади задання імен і типів атрибутів класів:

¨ колір:Соlоr – тут колір є іменем атрибуту, Color – іменем типу даного атрибуту. Вказаний запис може визначати традиційно використовувану RGB-модель (червоний, зелений, синій) для представлення кольору. В цьому випадку ім'я типу Color якраз і характеризує семантичну конструкцію, яка застосовується в більшості мов програмування для подання кольору.

¨ ім’я_співробітника [1..2]: String – тут ім’я_співробітника є іменем атрибуту, який служить для подання інформації про ім'я конкретного співробітника. Тип атрибуту String (Рядок) вказує на той факт, що окреме значення імені є рядком тексту з одного або двох слів (наприклад, "Кирило" або "Дмитро Іванович"). Оскільки в багатьох мовах програмування існує тип даних String, використання відповідного англомовного терміну не викликає непорозуміння у більшості програмістів. Проте, хоча в мові UML всі терміни даються в англомовному поданні, використання як тип атрибуту Рядок в даній ситуації не виключається і визначається тільки міркуваннями зручності.

¨ видимість:Boolean – тут видимість є іменем абстрактного атрибуту (курсив тут не випадковий), який може характеризувати наявність візуального представлення відповідного класу на екрані монітора. У цьому випадку тип Boolean означає, що можливими значеннями даного атрибуту є одне з двох логічних значень: істина (true) або хибно (false). При цьому значення істина може відповідати наявності графічного зображення на екрані монітора, а значення хибно – його відсутності, про що додатково вказується в тексті пояснення. Оскільки кратність атрибуту видимість не вказана, вона набуває значення 1 за замовченням. У цій ситуації англомовне ім'я типу атрибуту цілком виправдане наявністю відповідного базового типу в мовах програмування. Абстрактний характер такого атрибуту позначається курсивним текстом у записі даного атрибуту.

¨ форма:Багатокутник – тут ім'я атрибуту форма може характеризувати такий клас, який є геометричною фігурою на площині. У цьому випадку тип атрибуту Багатокутник вказує на той факт, що окрема геометрична фігура може мати форму трикутника, прямокутника, ромба, п'ятикутника і будь-якого іншого багатокутника, але не кола чи еліпса. Цілком очевидно, що в даній ситуації використання відповідного англомовного терміну навряд чи доцільно, оскільки тип Багатокутник не є базовим для мов програмування.

Початкове значення служить для задання деякого початкового значення для відповідного атрибуту в момент створення окремого екземпляра класу. Тут необхідно дотримуватися правила приналежності значення типу конкретного атрибуту. Якщо початкове значення не вказане, то значення відповідного атрибуту не визначене на момент створення нового екземпляра класу. З іншого боку, конструктор відповідного об'єкту може перевизначити початкове значення в процесі виконання програми, якщо в цьому виникає необхідність.

Як приклади початкових значень атрибутів можна навести наступні доповнені вище варіанти визначення атрибутів:

¨ колір:Соlоr = (255, 0, 0) – в RGB-моделі кольору це відповідає чистому червоному кольору як початкове значення для даного атрибуту.

¨ ім’я_співробітника[1..2]:String = Іван Іванович – можливо, це нетиповий випадок, який, швидше, відповідає ситуації ім’я_керівника [2]: String = Іван Іванович.

¨ видимість:Вооlеаn = істина – може відповідати ситуації, коли в момент створення екземпляру класу створюється видиме на екрані монітора вікно, що відповідає цьому об'єкту.

¨ форма:Багатокутник= прямокутник – навряд чи вимагає коментарів, оскільки тут мова йде про геометричну форму створюваного об'єкту.

При визначенні атрибутів можуть бути використані дві додаткові синтаксичні конструкції – це підкреслення рядка атрибуту й текст пояснення у фігурних дужках.

Підкреслення рядка атрибуту означає, що відповідний атрибут може приймати підмножину значень з деякої області значень атрибуту, визначеної його типом. Ці значення можна розглядати як набір однотипних записів або масив, які в сукупності характеризують кожний об'єкт класу.

Наприклад, якщо деякий атрибут заданий у вигляді форма: Прямокутник, то це означатиме, що всі об'єкти цього класу можуть мати декілька різних форм, кожна з яких є прямокутником. Іншим прикладом може служити визначення атрибуту у вигляді номер_рахунку:Integer, що може означати для об'єкту Співробітник наявність деякої підмножини рахунків, загальна кількість яких заздалегідь не фіксується.

Рядок-властивість служить для вказівки значень атрибуту, які не можуть бути змінені в програмі під час роботи з цим типом об'єктів. Фігурні дужки якраз і позначають фіксоване значення відповідного атрибуту для класу в цілому, яке повинні приймати всі новостворювані екземпляри класу без виключення. Це значення береться за початкове значення атрибуту, яке не може бути перевизначене в подальшому. Відсутність рядка-властивості за замовченням трактується так, що значення відповідного атрибуту може бути змінене в програмі. Наприклад, рядок-властивість в записі атрибуту заробітна_зарплата:Currency={$500} може служити для позначення фіксованої заробітної плати для кожного об'єкту класу "Співробітник" певної посади в деякій організації. З іншого боку, запис даного атрибуту у вигляді заробітна_зарплата: Currency = $500 означає щось інше, а саме – при створенні нового екземпляра Співробітник (аналогія – прийом на роботу нового співробітника) для нього встановлюється за замовченням заробітна плата в $500. Проте для окремих співробітників можуть бути зроблені виключення як в одну, так і в іншу сторону, про що необхідно додатково передбачити в програмі.

19.1.3. Операція

У третій зверху секції прямокутника записуються операції або методи класу. Операція (operation) є деяким сервісом, що задає кожний екземпляр класу згідно певної вимоги. Сукупність операцій характеризує функціональний аспект поведінки класу. Запис операцій класу в мові UML також стандартизований і підкоряється певним синтаксичним правилам. При цьому кожній операції класу відповідає окремий рядок, який складається з квантора видимості операції, імені операції, виразу типу значення, що повертається згідно операції й, можливо, рядка-властивості даної операції:

квантор видимості><ім’я операції>(список параметрів):

<вираз типу значення, що повертається >{рядок-властивість}

Квантор видимості, як і для атрибутів класу, може приймати одне з трьох можливих значень і, відповідно, відображається за допомогою спеціального символу. Символ "+" позначає операцію з областю видимості типу загальнодоступний (public). Символ "#" позначає операцію з областю видимості типу захищений (protected). І, нарешті, символ "-" використовується для позначення операції з областю видимості типу закритий (private).

Квантор видимості для операції може бути опущений. У цьому випадку його відсутність просто означає, що видимість операції не вказується. Замість умовних графічних позначень також можна записувати відповідне ключове слово: public, protected, private.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)