АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Середовище функціонування

Читайте также:
  1. Case 2. Маркетингове середовище міжнародних ринків та його аналіз
  2. Види підприємств. Матеріальні основи функціонування підприємств
  3. Глава 3. Функціонування єдиної державної системи цивільного захисту
  4. Головні тенденції розвитку і регіональні особливості функціонування світової транспортної системи .
  5. Домінуючим принципом механізму функціонування державної влади є принцип її поділу.
  6. Екологія – комплексна наука про навколишнє середовище . Система методів вивчення екології
  7. Ефективність політичного функціонування та політичні технології
  8. Засоби і механізми функціонування влади
  9. Значений переважно для забезпечення функціонування складного
  10. Зовнішнє середовище
  11. Керування забезпечує необхідний рівень стійкості системи у процесах взаємодії її з зовнішнім середовищем та взаємодій всередині самої системи.
  12. Лабораторна робота №1. Знайомство із середовищем

Є реалізації Silverrun трьох платформ - MS Windows, Macintosh і OS/2 Presentation Manager - з можливістю обміну проектними даними між ними.

13.1.2. JAM

Засіб рхзроблення застосувань JAM [28] (JYACC's Application Manager) - продукт фірми JYACC (США).

JAM має модульну структуру і складається з наступних компонент:

¡ ядро системи;

¡ JAM/DBi - спеціалізовані модулі інтерфейсу до СКБД (JAM/DBi-Oracle, JAM/DBi-Informix, JAM/DBi-ODBC і так далі);

¡ JAM/RW - модуль генератора звітів;

¡ JAM/CASEi - спеціалізовані модулі інтерфейсу до CASE-засобам (JAM/CASE-TeamWork, JAM/CASE-Innovator і так далі);

¡ JAM/TPi - спеціалізовані модулі інтерфейсу до менеджерів транзакцій (наприклад, JAM/TPi-Server TUXEDO і так далі);

¡ Jterm - спеціалізований емулятор X-термінала.

Ядро системи (власне, сам JAM) є закінченим продуктом і може самостійно використовуватися для розроблення застосувань. Усі останні модулі є додатковими і самостійно використовуватися не можуть.

Ядро системи включає наступні основні компоненти:

¡ редактор екранів. До складу редактора екранів входять: середовище розроблення екранів, візуальний репозиторій об'єктів, власна СКБД JAM - JDB, менеджер транзакцій, відлагоджувач, редактор стилів;

¡ редактор меню;

¡ набір допоміжних утиліт;

¡ засоби розроблення промислової версії застосування.

У ядро JAM вбудована розрахована на одного користувача реляційна СКБД JDB. Основним призначенням JDB є прототипування застосувань у тих випадках, коли робота з штатною СКБД неможлива або недоцільна. У JDB реалізований необхідний мінімум можливостей реляційних СКБД за винятком індексів, збережених процедур, тригерів і переглядів (view). За допомогою JDB можна побудувати БД, ідентичну до цільової БД (з точністю до відсутніх в JDB можливостей) і розробити значну частину застосування.

Утиліти JAM включають три групи:

¡ конвертори файлів екранів JAM у текстові. JAM зберігає екрани у вигляді двійкових файлів власного формату. У ряді випадків (наприклад для виготовлення програмної документації проекту) необхідний текстовий опис екранів;

¡ конфігурація пристроїв введення/виведення. JAM і застосування, побудовані з його допомогою, не працюють безпосередньо з пристроями введення/виведення. Замість цього JAM звертається до логічних пристроїв введення/виведення (клавіатура, термінал, звіт). Відображення логічних пристроїв у фізичних здійснюється за допомогою засобів конфігурації;

¡ обслуговування бібліотек екранів (традиційні операції з бібліотеками).

Одним з додаткових модулів JAM є генератор звітів. Компонування звіту здійснюється у редакторові екранів JAM. Опис роботи звіту здійснюється за допомогою спеціальної мови. Генератор звітів дозволяє визначити дані, що виводяться в звіт, групування інформації, що виводиться, форматування результату та ін.

Застосування, розроблені з використанням JAM, не вимагають так званих виконавчих (run-time) систем і можуть бути подані у вигляді виконуваних модулів. Для цього розробник повинен мати компілятор C і редактор зв'язків. Для розроблення промислової версії до складу JAM входить файл збірки (makefile), вихідні тексти (на мові C) ряду модулів застосування і необхідні бібліотеки.

JAM містить вбудовану мову програмування JPL (JAM Procedural Language), за допомогою якої за потреби можна написати модулі, що реалізовують специфічні дії. Крім того, в JAM реалізована можливість підключення зовнішніх модулів, написаних на будь-якій мові, сумісній за викликами функцій з мовою C.

Безпосередню взаємодію зі СКБД реалізують модулі JAM/DBi (Data Base interface). Способи реалізації взаємодії в JAM розділяються на два класи: ручні і автоматичні. При ручному способі розробник застосування самостійно пише запити на SQL, у яких як джерелами, так і адресатами приймання результатів виконання запиту можуть бути як інтерфейсні елементи візуально спроектованого зовнішнього рівня, так і внутрішні, невидимі для кінцевого користувача змінні. Автоматичний режим реалізується менеджером транзакцій JAM, з врахуванням достатньо складних зв'язків між таблицями БД і автоматичним керуванням атрибутами екранних полів введення/виведення залежно від вигляду транзакції (читання, запис і так далі).

JAM дозволяє будувати застосування для роботи більш ніж з 20 СКБД: ORACLE, Informix, Sybase, Ingres, InterBase, NetWare SQL Server, Rdb, DB2, ODBC-сумісні СКБД та ін.

Характерною рисою JAM є високий рівень переносимості застосувань між різними платформами (MS DOS/MS Windows, SUNOS, Solaris (i80x86, SPARC), HP-UX, AIX, VMS/Open VMS і ін.).

При зростанні навантаження на систему і складності завдань (розподіленість і гетерогенність ресурсів, кількість одночасно підключених користувачів, складність логіки застосування) застосовується триланкова модель архітектури "клієнт-сервер" з використанням менеджерів транзакцій.

Міст (інтерфейс) SILVERRUN-RDM <-> JAM реалізує взаємодію між CASE-засобом Silverrun і JAM (перенесення схеми бази даних і екранних форм застосування між CASE-засобом SILVERRUN-RDM і JAM версії 7.0).

13.2. Vantage Team Builder (Westmount I-CASE) + Uniface

13.2.1. Vantage Team Builder (Westmount I-CASE)

Vantage Team Builder [14] є інтегрованим програмним продуктом, орієнтованим на реалізацію каскадної моделі ЖЦ ПЗ і підтримання повного ЖЦ ПЗ.

Vantage Team Builder забезпечує виконання наступних функцій:

¡ проектування діаграм потоків даних, "сутність-зв'язок", структур даних, структурних схем програм і послідовностей екранних форм;

¡ проектування діаграм архітектури системи - SAD (проектування складу і зв'язку обчислювальних засобів, розподіли завдань системи між обчислювальними засобами, моделювання зв’язків типу "клієнт-сервер", аналіз використання менеджерів транзакцій і особливостей функціонування систем у реальному часі);

¡ генерація кодів програм на мові 4GL цільової СКБД з повним забезпеченням програмного середовища і генерація SQL-кода для створення таблиць БД, індексів, обмежень цілісності і збережених процедур;

¡ програмування на мові C з вбудованою SQL;

¡ керування версіями і конфігурацією проекту;

¡ розрахований на багато користувачів доступ до репозиторія проекту;

¡ генерація проектної документації по стандартних і індивідуальних шаблонах;

¡ експорт і імпорт даних проекту у форматі CDIF (CASE Data Interchange Format).

Vantage Team Builder постачається в різних конфігураціях залежно від засосованої СКБД (ORACLE, Informix, Sybase або Ingres) або засобів розроблення застосувань (Uniface). Конфігурація Vantage Team Builder for Uniface відрізняється від останніх орієнтацією на спіральну модель ЖЦ ПЗ за рахунок можливостей швидкого прототипування. Для опису проекту ІС використовується чималий набір діаграм, конкретні варіанти якого для найпоширеніших конфігурацій наведені в таблиці 13.1.

Таблиця 135.1. Діаграми в Vantage Team Builder

Тип діаграми Позна-чення Vantage Team Builder for ORACLE Vantage Team Builder for Informix Vantage Team Builder for Uniface
Сутність-зв'язок ERD + + +
Потоків даних DFD + + +
Структур даних DSD + + +
Архітектура системи SAD + + +
Потоків управління CSD + + +
Типів даних DTD + + +
Структури меню MSD +    
Послідовності блоків BSD +    
Послідовності форм FSD   + +
Вмісту форм FCD   + +
Переходів станів STD + + +
Структурних схем SCD + + +

При побудові усіх типів діаграм забезпечується контроль відповідності моделей синтаксису застосованих методів, а також контроль відповідності однойменних елементів та їх типів для різних типів діаграм.

При побудові DFD забезпечується контроль відповідності діаграм різних рівнів декомпозиції. Контроль за правильністю верхнього рівня DFD здійснюється за допомогою матриці списків подій (ELM). Для контролю за декомпозицією складених потоків даних використовується декілька варіантів їх опису: у вигляді діаграм структур даних (DSD) або в нотації БНФ (форма Бекуса-Наура).

Для побудови SAD використовується розширена нотація DFD, що дає можливість вводити поняття процесорів, завдань і периферійних пристроїв, що забезпечує наочність проектних рішень.

При побудові моделі даних у вигляді ERD виконується її нормалізація і вводиться визначення фізичних імен елементів даних і таблиць, які використовуватимуться у процесі генерації фізичної схеми даних конкретної СКБД. Забезпечується можливість визначення альтернативних ключів сутності і полів.

Наявність універсальної системи генерації кодів, заснованої на специфікованих засобах доступу до репозиторія проекту, дозволяє підтримувати високий рівень виконання проектної дисципліни розробниками: жорсткий порядок формування моделей; жорстка структура і вміст документації; автоматична генерація вихідних кодів програм та ін.

При розробленні досить великою ІС вся система в цілому відповідає одному проекту як категорії Vantage Team Builder. Проект може бути декомпозиційований на ряд систем, кожна з яких відповідає деякій відносно автономній підсистемі ІС і розробляється незалежно від інших. Надалі системи проекту можуть бути інтегровані.

Процес проектування ІС з використанням Vantage Team Builder реалізується у вигляді 4-х послідовних фаз (стадій) - аналізу, архітектури, проектування і реалізації, при цьому закінчені результати кожної стадії повністю або частково переносяться (імпортуються) у наступну фазу. Усі діаграми, окрім ERD, перетворюються у інший тип або змінюють вигляд відповідно до особливостей заданої фази. Так, DFD перетворюється у фазі архітектури у SAD, DSD - в DTD. Після завершення імпорту логічний зв'язок з попередньою фазою розривається, тобто до діаграм можуть вноситися усі необхідні зміни.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)