АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Гроші та їх функції. Еволюція грошей. Законои крошового обігу

Читайте также:
  1. БАНКІВСЬКА СИСТЕМА. ВИДИ БАНКІВ ТА ЇХ ФУНКЦІЇ. АКТИВИ ТА ПАСИВИ ЦЕНТРАЛЬНОГО БАНКУ
  2. Визначення річного пробігу
  3. Виникнення та еволюція менежменту
  4. Витрати обігу та відшкодування їх
  5. Глава 13. Імпорт (випуск для вільного обігу)
  6. Гроші як засіб обігу
  7. Гроші як засіб платежу
  8. Гроші як засіб утворення скарбів
  9. Гроші як знаряддя експлуатації
  10. Гроші, виникнення грошей, історія виникнення грошей
  11. Еволюція від натуралізму до модернізму (творчість І. Франка)

Гроші мають багатотисячолітню історію. Існують дві основні концепції, що пояснюють причини виникнення грошей: раціоналістична - пояснює виникнення гро шей як результат домовле ності між людьми про вве дення спеціального інстру мента (грошей) для здійс нення обміну товарів; еволюційна - стверджує, що гроші виникли стихійно, незалежно від волі людей, у результаті тривалого еволюційного розвитку суспільного поділу праці, товар ного виробництва та обміну. Раціоналістична концепція панувала до кінця ХVІІІ ст. Еволюційна концепція вперше була сформульована засновниками класичної політичної економії А. Смітом, Д. Рікардо, а потім була розвинута К. Марксом. Вони аргументовано довели, що гроші мають товарне походження і виникли в результаті тривалого розвитку суспільного поділу праці, товарного виробництва, обміну та послідовної зміни форм вартості. Для того щоб отримати потрібний товар, необхідно було попередньо відшукати товар-посередник, який задовольнив би партнера обміну, а з часом і товар, який би відповідав інтересам усіх учасників обмінних операцій, тобто був загальним еквівалентом. У різних народів товарами, що виконували роль загальновизнаних еквівалентів, були: худоба, хутро, риба, зерно, чай, рис, дорогоцінні раковини, залізо, мідь, бронза та ін. 3 подальшим розвитком товарних відносин роль товару-посередника, який виконував функцію загального еквівалента, закріпилась за дорогоцінними металами - сріблом та золотом, а згодом тільки за золотом.

Золото стало краще інших товарів виконувати роль загального еквівалента і називатися грошима завдяки своїм природним властивостям (рідкісність, однорідність, подільність без втрати вартості, портативність, тривалість зберігання тощо).

Отже, гроші - це особливий товар, який виконує роль загального еквівалента, виступає nосередником, в обміні товарів і виражає економічні відносини між людьми з приводу виробництва та обміну товарів.

Зауважимо, що витоки деяких сучасних концепцій грошей (особливо монетаристських напрямів) починаються в теоріях, які зародилися ще у XVII-XVIII ст. - металевій, номіналістичній, кількісній. Металева Представники - Т. Ман, У. Стаффорд, Д. Норе - визнавали лише металеві гроші з благородних металів. Стверджували, що золото й срібло є грошима завдяки своїм природним властивостям, а не розвитку відносин обміну. Номіналістична. Прихильники - Дж. Берклі, Дж. Стюарт вважали гроші суто умовними знаками, номінальними розрахунковими одиницями, встановленими державною владою. Кількісна. Основоположники - Дж. Локк, Д. Юм, Ш. Монтеск'є - стверджували, що вартість грошей та рівень товарних цін визначаються кількістю грошей в обігу

Функції грошей - це дії, які вони здійснюють у ринковій економіці. Класична економічна теорія виділяє п'ять функцій грошей: 1) міри вартості, 2)засобу обігу, 3) засобу утворення скарбів, 4) засобу платежу, 5) світових грошей.

1) Функція грошей як. міри вартості nолягає у здатпості грошей як загального ек.вівалента вимірювати вартість усіх інших товарів, надаючи їй форму ціни. Функція грошей як міри вартості в епоху золотих та повноцінних паперових грошей реалізується через масштаб цін. Масштаб цін - це певна вагова кількість дорогоцінного металу, яка законодавчо встановлюється державою як грошова одиниця країни та використовується для виміру товарних цін. У кожній країні грошова одиниця має власну назву долар, франк, марка, фунт стерлінгів, йєна, гривня, карбованець та ін. Через масштаб цін ціни товарів встановлюються не за ваговою кількістю золота, а в національних грошових одиницях. 3 середини ХХ ст. відповідно до рекомендацій МВФ був повністю припинений обіг золотих грошей і їх конвертація на паперові гроші

2) У функції засобу обігу - гроші виконують роль посередника в обміні товарів і забезпечують їхній обіг. Процес товарного обміну з участю грошей виражається формулою Т-Г-Т. 3) Фу нкція засобу платежу полягає в обслуговувані грошима nогашення різноманітних боргових зобов'язань між суб' єктами економічних відносин (заробітна плата, сплата податків, орендна і квартирна плата, повернення позик тощо). На основі цієї функції виникли кредитні гроші - вексель, бакнота, чек.

4) Функцію утворення скарбу виконують ті гроші, які виходять з обігу, тимчасово переривають свій рух, нагромаджуються і перетворюються на скарб у своїй золотій або срібній "плоті (ювелірні вироби, предмети розкоші з золота). Це пояснюється тим, що золото має стабільну вартість і характеризується досконалою, абсолютною ліквідністю

5) Функція світових грошей nолягає в обслуговуванні грошима міждержавних економічних відносин, nов'язаних з розрахунками за зовнішньоторговельні операції, наданням кредитів та іншими угодами. Первісно цю функцію виконувало тільки золото.

Більшість учених вважають, що гроші сьогодні виконують три функції: засобу обігу, міри вартості, засобу нагромадження. Функція грошей як засобу платежу не виділяється окремо, оскільки вона поєднується з функцією засобу обігу, а світові гроші виконують ті ж самі функції, що й гроші в національному ринковому господарстві.

Одночасно з еволюцією функцій грошей відбувається і процес еволюції видів грошей:

Товарні гроші →Металеві гроші →Паперові гроші →Кредитні гроші →Електронні гроші

Процес еволюції функцій грошей та їхніх форм триває й дотепер, породжуючи нові форми і якісні особливості Їхнього прояву. Відповідно до розвитку грошової форми вартості можна виділити два найважливіших типи грошей: повноцінні та неповноцінні. Повноцінні гроші — це ті, які є загальним еквівалентом завдяки витратам виробництва на виготовлення їх матеріалу на рівні номінального знака вартості, який на них позначений. До повноцінних належать продуктові та ті металеві гроші, які виготовлені з благородних металів. Неповноцінні гроші — це ті, витрати на виготовлення яких є значно меншими ніж той номінальний знак вартості, який на них позначений. До них належать монети з недорогоцінних металів, паперові та всі види кредитних грошей.

 

Грошовий обіг та його закони. Грошовий обіг - це рух грошей у готівковій і безготівковій формах, який обслуговує реалізацію товарів і н,етоварн,і платежі в господарстві.

Закон грошового обігу передбачає, що протягом nевного періоду в обігу має бути певна, об'єктивно зумовлена грошова маса. Він з'ясовує внутрішні зв'язки між кількістю грошей в обігу і масою товарів, рівнем цін, швидкістю обороту грошей.

Згідно з класичним підходом кількість грошей, необхід­них для обігу, може бути визначена за такою формулою:

де КГ - кількість грошей, необхідних для обігу; СЦ - сума цін товарів, реалізованих протягом року; К - сума цін товарів, проданих у кредит; В Л - платежі за кредити минулого року; ВП ­ платежі, які взаємно погашаються; О - швидкість обороту однієї грошової одиниці за рік.

Формула Фішера - МV=QP/

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)