АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Семінарське заняття № 5 (2 год.)

Читайте также:
  1. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття.
  2. VII.1. Матеріали контролю для підготовчого етапу заняття.
  3. Виконавська практика (36 год.).
  4. Для самостійної позааудиторної підготовки до заняття
  5. Для самостійної позааудиторної підготовки до заняття
  6. До практичного заняття № 22
  7. До практичного заняття № 35
  8. До практичного заняття № 43
  9. Друге заняття
  10. Друге заняття
  11. Заняття 1. Поняття та предмет міжнародного економічного права
  12. Заняття 11.

ТЕМА: Загальні положення про право власності та інші речові права

¨ Методичні рекомендації: Інститут права власності є центральним інститутом цивільного права, норми якого забезпечують регулювання відносин власності у стані «статики». При вивченні даної теми слід зосередити увагу на найважливіших положеннях, що визначають основоположні правові засади права власності як основного інституту речового права, його сутність та зміст. При підготовці першого питання слід звернути увагу на такі характерні ознаки речових прав як абсолютний характер та право слідування. Необхідно сформулювати поняття власності в економічному значенні та розкрити його співвідношення з поняттям права власності, адже певна частина економічних відносин власності, які існують у цілому поза волею і свідомістю людей, можуть бути об'єктом правового регулювання, дістаючи відповідне оформлення у нормах права. Виявити різницю між правом власності в об'єктивному та суб'єктивному розумінні. Відносно чинного законодавства необхідно чітко визначити положення щодо видів права власності, встановити суб'єктів права власності, звернути увагу на відмінність понять «суб’єкт права власності» та «суб’єкт здійснення права власності», визначити специфіку права власності Українського народу.

Відповідно до частини 2 ст. 325 ЦК фізичні та юридичні особи можуть бути власниками будь-якого майна, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати.

Аналізуючи поняття «зміст права власності», необхідно з’ясувати сутність правомочностей володіння, користування та розпорядження. Кожна із зазначених правомочностей має своє призначення і не може змінюватися залежно від місця проживання власника та місцезнаходження майна (ст. 317 ЦК). Право власності щодо окремих видів майна має підтверджуватися відповідними правовстановлювним документами, зокрема, договори купівлі-продажу, міни, дарування, довічного утримання, посвідчені нотаріусами; свідоцтво про право на спадщину, видане нотаріусом; свідоцтво про право власності, видане уповноваженими органами.

Вивчення питання «Поняття, принципи та межі здійснення права власності» слід розпочати з аналізу ст. 319 ЦК. Під здійсненням права власності необхідно розуміти умови і порядок реалізації власником «тріади» правомочностей щодо належного йому майна.

Ä Питання для обговорення:

1. Поняття, види та ознаки речових прав.

2. Власність та право власності: співвідношення понять. Право власності в системі речових прав.

3. Об’єкти, суб’єкти та зміст права власності.

4. Поняття, принципи та межі здійснення права власності.

þ Основні поняття: речове право,власність, право власності в об’єктивному значенні, право власності в суб’єктивному значенні, правомочність володіння, правомочність користування, правомочність розпорядження.

´ Контрольні запитання:

1. Перелічіть та охарактеризуйте ознаки речових прав.

2. Назвіть вири речових прав.

3. Дайте визначення інституту права власності.

4. В чому полягає позитивний аспект права власності?

5. В чому полягає негативний аспект права власності?

6. Що означає абсолютний характер суб’єктивного права власності?

7. Дайте визначення права власності в об’єктивному значенні.

8. Розкрийте поняття «володіння», «користування», «розпорядження» як складові змісту права власності.

9. Хто є суб’єктами права власності за чинним законодавством України?

10. Дайте порівняльну характеристику понять «суб’єкт права власності» та «суб’єкт здійснення права власності».

11. Які способи здійснення права власності?

12. Які межі здійснення права власності визначені законодавством?

13. В чому суть понять «приватна» та «публічна» власність?

14. Хто несе ризик випадкового знищення та випадкового пошкодження майна?

15. У чому полягає непорушність права власності?

16. Назвіть принципи здійснення права власності.

17. Чи впливають на зміст права власності місце проживання власника та місцезнаходження майна?

18. Які ризики несе власник?

? Практичні завдання:

Завдання 1. Проаналізуйте зміст частини 4 статті 319 ЦК України: «Власність зобов’язує».

Завдання 2. На основі аналізу чинного законодавства дайте відповідь на питання, чи може виступати об’єктом права власності:

¾ земельна ділянка (ст.373 ЦК України);

¾ патент на винахід (Закон України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі»);

¾ підприємство (ст.65 Господарського кодексу України; ст.191 ЦК України);

¾ органи та інші анатомічні матеріали людини (ЗУ «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині»);

¾ енергія (Закон України «Про електроенергетику»).

Задача 1. Левченко звернувся до управління споживчого ринку м. Харкова зі скаргою на кафе «Фіалка», яке розташовано біля будинку, в якому він проживає. Він зазначив, що діяльність відповідача порушує спокій мешканців будинку, бо музика лунає з кафе до двох годин ночі, позбавляючи можливості нормально відпочивати. Управління споживчого ринку попередило кафе «Фіалка», що в разі продовження ним неправомірних дій йому буде заборонено здійснювати свою діяльність. Кафе «Фіалка» вважає свої права порушеними, оскільки воно як власник може на свій розсуд використовувати свою власність.

Дайте правову оцінку діям сторін.

Задача 2. Підприємство, яке виготовляло хімволокно, на виконання договору поставки відвантажило його покупцеві, уклавши відповідний договір з автоперевізником. В дорозі хімволокно загорілося, в результаті пожежі був знищений і автомобіль. Причини загорання експертом встановлені не були. Хто буде нести ризик випадкового знищення майна у цій ситуації. Відповідь обґрунтуйте.

Задача 3 Любомир дав у газеті оголошення про продаж телевізора. На оголошення відізвався Сергій якому Любомирна словах погодився продати телевізор за 1500 грн. Одержавши дану суму, Любомир просив зачекати покупця декілька днів, поки він придбає в магазині інший телевізор замість проданого. За цей період у помешканні Любомира сталася пожежа і телевізор згорів. Як було встановлено комісією ЖЕО – пожежа відбулася через коротке замикання. Дізнавшись про це Сергій пред’явив вимогу до Любомира про повернення грошей. Любомир заперечував, вказавши, що сторони досягли згоди щодо укладення договору купівлі-продажу, Сергій став власником телевізора і, як власник, має нести ризик випадкової загибелі речі згідно ст. 323 ЦК України.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)