АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Цивільно-правова відповідальність

Читайте также:
  1. АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ
  2. Адміністративна відповідальність за екологічні правопорушення
  3. Адміністративно-правова відповідальність суддів.
  4. Відповідальність за порушення дипломатичних привілеїв та імунітетів
  5. Відповідальність за порушення податкового законодавства.
  6. Відповідальність за порушення порядку приватизаційного інвестування та угод приватизації.
  7. Відповідальність за прострочення або несплату вкладу
  8. Відповідальність засновників
  9. Відповідальність учасників ПТ
  10. Глава 33. Відповідальність за порушення законодавства у сфері цивільного захисту
  11. Глава 4. Оскарження рішень, дій або бездіяльності органів доходів і зборів, їх посадових осіб та інших працівників і відповідальність за них
  12. Глава 68. Види порушень митних правил та відповідальність за такі правопорушення

¨ Методичні рекомендації: При підготовці до першого питання необхідно пригадати тему «Юридична відповідальність» з курсу «Теорії держави і права», з’ясувати зміст кожної із загальних та специфічних ознак відповідальності у цивільному праві. Розглядаючи форми цивільно-правової відповідальності необхідно врахувати, що фони поділяються на загальні, передбачені ст.22, 23 ЦК та спеціальні, правове регулювання яких здійснюється ст. 549-552 (неустойка) та ст. 570-571 ЦК (втрата завдатку). При вивчені питання «Види цивільно-правової відповідальності» зверніть увагу на те, що норми, які регулюють окремі види цивільно-правової відповідальності містяться в главах 48, 49, 51, 82 книги п’ятої ЦК.

Аналізуючи наявність шкоди як умову цивільно-правової відповідальності, необхідно розрізняти договірну та недоговірну, майнову та немайнову шкоду. Умови та порядок відшкодування моральної шкоди врегульовано ст. 23, 1197 ЦК. Крім того, необхідно проаналізувати положення постанови Пленуму ВСУ «Про судову практику у справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди» від 31 березня 1995 р. та роз’яснення Вищого арбітражного суду України «Про деякі питання практики вирішення спорів, пов’язаних з відшкодуванням моральної шкоди» від 29 лютого 1996 р.

На протиправність поведінки як на умову цивільно-правової відповідальності вказують ст. 607, 1166, 1169 ЦК. Визначення поняття вини рекомендується наводити на основі ст. 614. Студенти повинні вміти навести кілька прикладів цивільно-правової відповідальності за відсутності вини, а також випадки, в яких юридично значимою стає форма вини (умисел або необережність) правопорушника чи потерпілої особи (зокрема, можна вказати на ст. 950, 614 ЦК). Зверніть увагу на те, що причинний зв’язок є умовою цивільно-правової відповідальності лише тоді, коли наявні збитки (шкода).

При вивченні підстав звільнення від цивільно-правової відповідальності необхідно звернути увагу на відмінність понять «Непереборна сила» та «Випадок (казус)».

 

Ä Питання для обговорення:

1. Поняття цивільно-правової відповідальності, її ознаки та функції.

2. Форми цивільно-правової відповідальності:

– відшкодування збитків та моральної шкоди;

– стягнення (сплата) неустойки та інші.

3. Види цивільно-правової відповідальності:

– договірна та недоговірна;

– повна, обмежена та підвищена;

– часткова, солідарна та субсидіарна відповідальність, відповідальність в порядку регресу.

4. Підстави й умови цивільно-правової відповідальності:

– наявність шкоди (збитків) як умова цивільно-правової відповідальності. Співвідношення понять «шкода» та «збитки»;

– вина як умова цивільно-правової відповідальності;

– причинний зв'язок як умова відповідальності.

5. Підстави звільнення від цивільно-правової відповідальності

 

þ Основні поняття: цивільно-правова відповідальність; договірна та недоговірна відповідальність; часткова, солідарна та субсидіарна відповідальність; повна, обмежена і підвищена цивільна відповідальність; шкода, збитки, реальні збитки, упущена вигода; моральна шкода; неустойка, протиправність, вина, причинний зв’язок, випадок, непереборна сила.

´ Питання для самоконтролю:

  1. Що таке цивільно-правова відповідальність і які її особливості?
  2. Які основні функції цивільно-правової відповідальності?
  3. Як співвідносяться поняття «санкція» і «відповідальність»?
  4. Які існують види цивільно-правової відповідальності?
  5. Коли застосовується обмежена відповідальність?
  6. Яка відмінність між частковою і солідарною і субсидіарною відповідальністю?
  7. Розкрийте сутність субсидіарної відповідальності.
  8. Хто і за якими правилами несе відповідальність у порядку регресу?
  9. За якими правилами визначається розмір неустойки і збитків?
  10. Що розуміють під підставою та умовами цивільної відповідальності?
  11. Що слід вважати виною порушника цивільних прав?
  12. Які форми вини виокремлюються в цивільному праві?
  13. Які підстави для звільнення від цивільно-правової відповідальності?
  14. В чому відмінність випадку від непереборної сили?

? Практичні завдання:

Завдання 1. Визначте, який вид відповідальності наступить у разі

¾ заподіяння шкоди малолітньою особою (не договірна)(ст. 1178);

¾ заподіяння шкоди спільними діями кількох осіб (солідарна, ст. 1190 ЦК);

¾ заподіяння шкоди неповнолітньою особою (повна в неповнолітньої особи, субсидіарна в батьків)(ст. 1179);

¾ відшкодування шкоди двома поручителями за одного боржника (солідарна).

Завдання 2. Назвіть статті ЦК України, в яких передбачено застосування часткової, солідарної і субсидіарної відповідальності.

Завдання 3. Знайдіть у ЦК України норми, відповідно до яких допускається відшкодування шкоди незалежно від вини особи, яка її завдала.

 

Завдання 4. Знайдіть у цивільному законодавстві норми, в яких допускається відшкодування шкоди особою, яка спричинила її правомірною поведінкою.

Задача 1. Дмитрук пред’явив позов до Іванчука про стягнення 800 грн. - вартості лікування та 10 тис. грн. - компенсації моральної шкоди (ст.1168), посилаючись на те, що в результаті ДТП йому були спричинені тілесні ушкодження і він два місяці знаходився на лікуванні. В судовому засіданні встановлено, що ДТП сталося внаслідок дій самого Дмитрука, який, не звернувши уваги на червоний сигнал світлофора та рух автотранспорту переходив перехрестя, де й мало місце зіткнення. Було встановлено, що в ДТП вина водія Іванчука повністю відсутня.

Чи підлягає позов Дмитрука задоволенню?

Задача 2. Харківське відділення акціонерної страхової компанії «Оранта» звернулося до суду з позовом до батьків Сашка (16 років) і Сергія (13 років) про стягнення збитків. Позивач посилався на те, що внаслідок дій вказаних дітей, які розпалили вогонь у будівельному вагончику і спричинили пожежу, було пошкоджено і знищено майно осіб, які мешкають поруч. За договорами страхування потерпілим було виплачено по 5 000 грн. У зв'язку з цим позивач просив зазначену суму стягнути з відповідачів. Рішенням суду з батьків Сашка та Сергія на користь позивача була стягнена зазначена сума позову.

Чи правильне рішення прийняв суд?

Задача 3. Проходячи повз магазину, Катерина знепритомніла. Падаючи, вона сумкою розбила вітрину. Магазин вимагав відшкодувати завдану шкоду, вартість вітрини, а також збитки, які зазнав магазин, не функціонуючи протягом 3 годин.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)