АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Важливість національних атласів. Національний атлас України як джерело фактографічної та аналітичної інформації

Читайте также:
  1. III. ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ТА ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ В ОРГАНАХ ДЕРЖАВНОЇ ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ
  2. Австралія і Сингапур зміцнюють національний орган зі стандартизації М’янми
  3. Авторський міф України Тараса Шевченка (1814-1861)
  4. Академія прокуратури України при Генеральній прокуратурі України (на правах управління).
  5. АКТ ПРОГОЛОШЕННЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ
  6. Акти цивільного законодавства як джерело цивільного права
  7. Аналіз соціологічної інформації.
  8. Анатомический атлас
  9. Антимонопольна політика і антимонопольне регулювання в Україні. Функції Антимонопольного комітету України.
  10. АТЛАСНЫЙ ШПАТ (ГИПС)
  11. Атласские горы
  12. Бальнеологічні курортно- рекреаційні ресурси України.

Національний атлас - це офіційне державне видання, який у відповідності зі світовою практикою створюється за рішеннями вищих органів влади держави. Виходячи з рівня наукових досліджень і узагальнення знань про Природу й Суспільство, можливості інформаційного, фінансового й матеріального забезпечення розробки. Це видання, яке виконує «роль культурного посланця за кордоном», візитна картка країни. Атлас відображає ступінь вивченості країни, рівень її економічного розвитку і досягнення картографічного виробництва.

Перший національний атлас був виданий у Фінляндії в 1899р., Потім вийшли атласи Єгипту, Чехословаччини та інших країн. Після другої світової війни багато країн видали свої національні атласи. Велика заслуга в справі створення національних атласів належить Комісії національних атласів, заснованої в 1956 р. Міжнародним географічним союзом. Комісія під керівництвом К. А. Саліщева розробила єдину програму і рекомендації щодо складання національних атласів.

Особливо значимі національні атласи - атласи окремих країн, що містять різнобічну характеристику природних умов і ресурсів, населення, економіки та культури країни і видавані державними та громадськими установами як праці національного значення і престижу. Це повні склепіння знань з географії країни, що інтегрують і узагальнюючі досягнення національної науки і відображають таким чином рівень її розвитку. Спочатку вони розглядалися як важливе джерело для глибокого вивчення країни, особливо з метою наукових досліджень, але згодом стали широко застосовуватися також при розробці та здійсненні різних заходів, пов'язаних з вивченням, раціональним використанням та відновленням природних ресурсів, охороною природи, з науково обгрунтованим розміщенням продуктивних сил, а в соціалістичних країнах - також з плануванням економіки і культурного будівництва. Таке призначення атласів і роль як культурного посланця країни за кордоном зазвичай визначає їх настільки високу якість, яка посильно науці і картографічного виробництва відповідної країни.

У відповідності зі своїм призначенням національні атласи включають розділи: а) природи, б) населення, в) економіки, г) культури та д) політико - адміністративного устрою, зазвичай розміщуються у зазначеній послідовності, логічно доцільною. Перші три розділи характеризують матеріальні умови життя суспільства: природу і її ресурси, тобто географічну середу, в якій протікає життя суспільства, населення (як основну продуктивну силу) і виробництво матеріальних благ (розміщення та стан виробництва). Два останніх розділи відображають соціально - політичні умови; в них висвітлюються досягнення країни в галузі культури, освіти, науки та охорони здоров'я і показуються політико - адміністративний поділ і деякі риси суспільно -політичного життя.

До цих розділів нерідко додається невеликий розділ допоміжного значення, в якому поміщають карти географічного положення країни, її картографо - геодезичної вивченості, історії дослідження та освоєння і т. п. Іноді національні атласи включають також інші розділи: районні карти, переважно загальногеографічні, і історичні, хоча цю тематику можна відносити до завдань окремих атласів - довідкового загальногеографічного та історичного.

Всебічність і повнота атласу вимагають включення в кожен з основних розділів певного мінімуму тем. Наприклад, відділ природи зазвичай містить карти усіх компонентів географічного середовища. Разом з тим національний атлас не ставить метою і не може показати кожне явище, наприклад, кожен компонент географічного середовища у всіх можливих аспектах, у всіх деталях. Докладне висвітлення окремих явищ - справа галузевих атласів.

Великий вплив роблять наукові та методологічні основи, прийняті для побудови атласу і його окремих карт. Їх облік важливий при аналізі та використанні атласів. У новітніх атласах проявляється прагнення до їх збагачення синтетичними, оціночними і навіть прогнозними картами і разом з тим до поповнення картами, орієнтованими на вирішення особливо актуальних проблем - з охорони і контролю природного середовища, поліпшення умов життя населення та ін..

Національний атлас України створений як однотомний фундаментальний твір на основі узагальнення новітніх наукових досліджень та інформації національної науки, державної статистики та інших офіційних джерел інформації. Указом Президента України в 2001 р. і подальшим постановою

Ради Міністрів у 2003 році, було затверджено програму національного атласу Науковою основою створення Атласу стала розроблена колективом авторів концепція Національного атласу України, якою визначено наукові основи та технологію його створення.

Атлас складається з шести тематичних блоків: Загальна характеристика, Історія, Природні умови та природні ресурси, Населення та людський розвиток, Економіка, Екологічний стан природного середовища. Блок карт супроводжується текстом, що вводить читача в його тематичне та інформаційне поле, великою кількістю додаткових до карт джерел інформації – графіків, діаграм, ілюстрацій.

Концепція розробки електронної версії НАУ будувалася на підходах, що дозволяють поєднувати основні положення традиційної картографії і геоінформаційних систем. Методологічні принципи та сучасні технологічні рішення його створення, в т.ч. створення бази даних про Суспільство і Природу, що підлягають періодичній її оновленості, забезпечили такий рівень узагальнення та представлення інформації, який дозволяє виявлення найсуттєвіших особливостей явищ та об’єктів дослідження.

Атлас є джерелом інформації при вирішенні загальнодержавних та регіональних економічних, соціальних, екологічних та інших проблем.

В Атласі узагальнено сучасну просторову інформацію, необхідну для діяльності законодавчої та виконавчої влади при виробленні політики розвитку держави. Атлас буде необхідним джерелом знань у сфері науки, освіти, культури. Багатогранність його змісту, наукова та практична значимість робить Атлас надбанням національної спадщини.

Національний атлас України може стати тематичною та інформаційною базою для створення інших атласів, національної та регіональних інформаційних систем, інших важливих інформаційних продуктів. Ураховуючи статус Національного атласу як державного видання, його поява сприятиме зміцненню престижу України у світі.

 


 

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)