АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Виконання штукатурних робіт в зимових умовах

Читайте также:
  1. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  2. II Методика виконання курсової роботи.
  3. II. Перевірка виконання домашнього завдання.
  4. VI Поточний контроль виконання роботи
  5. VI Поточний контроль виконання роботи
  6. VI Поточний контроль виконання роботи
  7. VI Поточний контроль виконання роботи
  8. VI. Методичні вказівки до виконання курсової роботи.
  9. VII. Тематика курсових робіт з аналізу фінансів підприємств
  10. VIІ Поточний контроль виконання роботи
  11. Абсолютне погіршення становища робітничого класу
  12. Аналітична оцінка робіт

Особливості виробництва штукатурних робіт у зимовий час

Виробництво внутрішніх штукатурних робіт у зимовий час в опалювальному приміщенні при звичайній кімнатній температурі нічим не відрізняється від оштукатурювання в літню пору року.

У всіх приміщеннях, що здаються під обробку в зимовий час, у період виконання опоряджувальних робіт температура повітря повинна бути не нижче 8 ° С, а відносна вологість не вище 70%.

Температуру всередині будівлі вимірюють біля зовнішніх стін на висоті 0,5 м від підлоги.

Внутрішні оздоблювальні роботи в житлових та цивільних будинках в зимових умовах виробляють при діючих постійних системах опалення та вентиляції.

При необхідності слід додатково користуватися системою тимчасового опалення (переважно калориферного типу), а також тимчасової системою вентиляції. Застосовувати відкриті жаровні і печі-времянки забороняється.

При штучній сушці штукатурки в оштукатурені приміщення рівномірно подають нагріте зовнішнє повітря і видаляють вологе повітря шляхом вентиляції приміщення. Протягом години повітря в приміщенні повинен обмінюватися не менше трьох разів.

Окремі труднопросушіваемие місця (кути, ніші) підсушують додатковими засобами (наприклад, електронагрівальними приладами з екранами). Щоб уникнути розтріскування і зниження міцності штукатурки не допускаються сильне нагрівання штукатурки (понад 30 ° С) та інтенсивне провітрювання приміщення.

Приготування, транспортування та зберігання штукатурних розчинів повинні бути організовані таким чином, щоб доставлений на робоче місце розчин мав температуру в момент нанесення його на оштукатурені поверхні не нижче 8 ° С. Тому в приміщеннях, де встановлені бункери і установки для прийому розчинів і неутеплені розчинопроводи, підтримується температура не нижче 10 ° С. Розчинопроводи, розташовувані на відкритому повітрі або в неопалюваних приміщеннях, утеплюють.

Зовнішні штукатурні роботи при температурі повітря нижче 5 ° С виробляють із застосуванням розчинів, що містять хімічні добавки, які знижують температуру замерзання розчину, а також на розчинах з меленою негашеним вапном.

До хімічних добавок, що сприяє набору міцності розчину при негативних температурах зовнішнього повітря, відносяться: хлористий кальцій, хлористий натрій, хлорне вапно, вуглекислий калій (поташ) і азотистокислий натрій (нітрит натрію). Найбільш поширеними з них є поташ і нітрит натрію. Вони не викликають корозії металу при оштукатурюванні сітчасто-армованих конструкцій, а також появи сольових плям (висолів) на поверхні затверділого розчину. Поява корозії і висолів характерно при застосуванні розчинів з хлоридними добавками.

Промисловістю випускаються наступні види протиморозних добавок: ННХК, ФТП, ПФС + НН, НК + УПБ, НКМ, «Асоль-К», «Гідро-бетон-С-ЗМ-15», КЕ-30-04, «Переможе-Антімороз», форміат натрію, «Бенотех ПМП-1», «Бенотех ПМ-2», «Лігнопан Б-4».

В якості прискорювачів твердіння, що застосовуються при роботі на морозі, можна використовувати: «Аддімент БЕ 5» (Addiment BE 5), нітрит-нітрат хлорид кальцію (ННХК), поташ, карбонат калію (П), «Бетон-сан» (Betonsan), нітрат-кальцію (НК), нітрит-нітрат кальцію (ННК).

Штукатурні розчини для робіт у зимовий час

Штукатурні розчини з добавкою водного розчину поташу готують централізовано на растворном вузлі; температура розчину повинна бути не нижче 5 ° С.

На водному розчині поташу готують цементно-глиняні, цементно-вапняні і цементні розчини.

Зразкова витрата поташу (в розрахунку на суху сіль) для приготування розчину наведено в табл. 17.

ТАБЛИЦЯ 17. ПРИМІРНИЙ ВИТРАТА ПОТАШЕВ

Температура зовнішнього повітря Витрата поташу, кг на 100 л води Щільність водного розчину (за ареометра)
-5 -15 4,1 8,6 1,034 1,072

Для роботи рекомендується застосовувати розчини, попередньо підігріті до температури 5-10 ° С. До моменту укладання в справу розчин повинен мати температуру не нижче 0 ° С і рухливість по стандартному конусу 10-12 см при нанесенні вручну.

Штукатурний шар слід наносити на суху чисту (без інею) шорстку поверхню стін.

Вологість цегельних або кам'яних стін, що підлягають оштукатурення в зимових умовах, не повинна перевищувати 8%. Ступінь вологості визначається лабораторним шляхом.

Обштукатурювання кам'яних і цегляних стін, складених способом заморожування, допускається тільки після відтавання кладки з боку штукатурного намету на глибину не менше половини товщини стіни. Застосовувати гарячу воду для прискорення прогріву проморожені стін або для видалення з них полою не допускається.

При товщині шару штукатурки до 25 мм розчин наносять за один прийом, розрівнюючи і затираючи його відразу ж після початку загусання намета. При більшій товщині штукатурки розчин наносять в декілька шарів, кожен з яких повинен наноситися на непромерзшій нижній шар без змочування його водою.

При затірці грунт змочують (не допускаючи потьоків) теплою водою з добавкою поташу, на якому готувався розчин.

Розчин необхідно використати протягом години з моменту його приготування.

Транспортують штукатурні розчини до робочого місця розчи-ронасосом, який встановлюють у приміщенні з температурою не нижче 5 ° С, обладнаному спеціальним пристроєм для прогріву розчину.

Шланги утеплюють повстю або іншими теплоізолюючими матеріалами або прокладають у дерев'яних коробах з утеплювачем.

Розчин з добавкою нітриту натрію готують, як правило, на центральних розчинних вузлах і в окремих випадках невеликими порціями безпосередньо на будівельних об'єктах, розчиняючи його у воді, підігрітої до температури 40 ° С.

Величина добавки нітриту натрію залежить від температури зовнішнього повітря, при якій застосовується розчин (табл. 18).

ТАБЛИЦЯ 18. ВЕЛИЧИНА ДОБАВКИ нітриту натрію В БУДІВЕЛЬНІ РОЗЧИНИ ПРИ РОБОТІ У ЗИМОВИХ УМОВАХ

Середньодобова температура зовнішнього повітря, ° С Величина добавки нітриту натрію,%, від маси цементу в розрахунку на безводну сіль
До-10 Від -10 до -25  

Наявність нітриту натрію в будівельному розчині визначається за забарвленням однієї краплі розчину дифеніламіном в концентрованої сірчаної кислоти.

Добавка нітриту натрію надає міцність розчином, витримують при негативній температурі відповідно до даних, наведених в табл.

Розчин в момент укладання повинен мати температуру не нижче від зазначеної в табл.

 

ТАБЛИЦЯ. ОРІЄНТОВНА ВІДНОСНА МІЦНІСТЬ (% ВІД R28) РОЗЧИНУ НА Портландцемент марки 400-500 З ДОБАВКОЮ нітриту натрію

 

Температура витримування Відносна міцність,% R28 при терміні витримування розчину в добі
         
-10 -15 -20     - - 50 40 10

 

ТАБЛИЦЯ. ТЕМПЕРАТУРА РОЗЧИНУ З ДОБАВКОЮ нітриту натрію

Температура зовнішнього повітря, ° С Мінімальна температура розчинув момент укладання в справу ° С
До-10 +10
Від-10 до -25 +15

Для збереження необхідної температури розчин слід транспортувати на будівельні об'єкти в спеціально обладнаних автомашинах, що оберігають його від швидкого охолодження. Розчин на робочому місці зберігають в утеплених або обігріваються ящиках з кришками. Забороняється використовувати замерзлий і відігріти гарячий розчин.

Нітрит натрію слід зберігати в сухому приміщенні замикається в дерев'яній тарі (бочки, ящики, барабани) або в паперових мішках. Приймати їжу і курити у приміщенні, де зберігається нітрит натрію та інші шкідливі речовини, забороняється.

Водний розчин нітриту натрію слід готувати в добре провітрюваному приміщенні. На баках з розчином нітриту натрію повинна бути напис «Не пити - отрута!».

До робіт з приготування водного розчину нітриту натрію допускаються робітники не молодше 18 років, що пройшли медичний огляд. Перед допуском до роботи робітники повинні пройти інструктаж з техніки безпеки при роботі з хімічними добавками.

До роботи не допускаються робітники з пошкодженим шкірним покривом (садна, опіки, подряпини, роздратування), ураженням повік і очей.

Робітники, готують водні розчини нітриту натрію, повинні працювати в комбінезонах, гумових чоботях і рукавичках.

Поверхні, що підлягають оштукатурення, повинні бути ретельно очищені від полою, снігу та інею. Обштукатурювати кам'яні та цегляні поверхні стін, стовпів, карнизів, складених способом заморожування, можна тільки після повного відтавання, опади і просушування кладки.

Обштукатурювання проводиться вручну і механізованим способом. Всі шари штукатурки, що їх на морозі, треба наносити протягом однієї зміни. Кожен наступний шар розчину наносять на досить загуснув попередній шар.

При затірці поверхню змочують хлорованою водою, на якій був приготований штукатурний розчин.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)