АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальна картина комунізму

Читайте также:
  1. III.7. ЕСТЕСТВОЗНАНИЕ ХХ века И ДИАЛЕКТИКО-МАТЕРИАЛИСТИЧЕСКАЯ КАРТИНА МИРА
  2. III.I. ПОНЯТИЯ «КАРТИНА МИРА» И «ПАРАДИГМА». ЕСТЕСТВЕННОНАУЧНАЯ И ФИЛОСОФСКАЯ КАРТИНЫ МИРА.
  3. PARAPLEGIA SPASTICA INFANTILIS FAMILIARIS. клиническая картина
  4. XV. 1. Загальна характеристика електрохімічних процесів
  5. Біоценоз, загальна характеристика
  6. В отделении реанимации на экране кардиографа у пациента определялась картина полной предсердно-желудочковой блокады (нарушения проведения импульса в проводящей системе сердца).
  7. Вкажіть номери неправильних відповідей. Загальна характеристика аміак:
  8. Внутренняя картина болезни
  9. Гематологическая картина ЖДА
  10. Гематологическая картина пернициозной анемии
  11. Глава 1. Научная картина мира
  12. Глава 2. ЗАГАЛЬНА ТЕОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА ЯК ФУНДАМЕНТАЛЬНА НАУКА

Для того щоб більш глибоко зрозуміти марксизм в своїй основі, на мою думку, необхідно зрозуміти, яке місце він замає в загальній картині всіх комуністичних ідей та розібратися в термінології комунізму Маркса.

Комунізмом (від лат. сommunis – загальний) в загальноприйнятій думці називають сукупність різноманітних концепцій, в основі яких – засудження приватної власності. Немає нічого особистого, є тільки те, що належить суспільству, і коже має рівне право володіти ним. Комуністичні ідеї не такі вже і нові (про це іде мова нище див. с.6), однак ключову роль в їхньому становленні зіграв саме Карл Маркс. Все, що було до Маркса, прийнято називати примітивним комунізмом (з легкої руки Ф. Єнгельса) і утопічним комунізмом [1, с.19]. Засновники схожих ідей дуже багато говорили про майбутнє суспільства рівноправ’я та справедливості, але заслужено мовчали, коли справа доходила до яких-небудь конкетних дій. Маркс заявив: «Философи лише разними чинами пояснювали світ, але справа заключаєтся в тому, щоб замінити його» [10, с.? ].

Маркс наддав комунызму життя, коли достатньо точно і зрозуміло поянив його науково. В трактовці Маркса комунізм – це нова суспільно-економічна формація, яка приходить на зміну імперіалізму – вершині капітаіизму. Імперіалізм (самий термін імперіализм з’явився в 1890-х роках, та ідея імперіалізмау як вищої стадії розвитку капталізму повністю була сформульована вже Леніним) – остання експлуатанта формація, яка створює потужні стимули развитку і в умовах якої народжується пролетаріат, призваний подолати панування буржуазії. Комунізм не просто приходить, він знищує все, що заважало йому [2, с.292].

Однак обломки капіталізму не можуть не вплинути на його становище в суспільстві. Тому процес становлення комунізму проходить в дві фази – соціалізм і повний комунізм [2, с.292-293]. Соціалізм як нища форма комунізму характеризується диктатурою пролетаріату, насильним примушуванням до праці, разрушенням класового прошарку суспільства, забороняючи приватне підприємництво, частковою легалізацією приватної власності. «Соціалізм у всіх відношеннях… зберігає ще певні ідеї старого суспільства, із надер якого вони вийшли» [9, с.? ]. Тоді ж, коли в суспільстві будуть закладені нові устрої і традиції, соціалістичне суспільство прийде до повного комунізму, коли буде повністю спрощена держава, коли праця стане добровільним та суспільним, коли буде повністю знищена приватна власність. Зрештою на Землі буде створене найсправедливіше в історії суспільство, звільнене від рабських наручників капіталізму і держави.

Маркс говорил про те, що дорога суспільства – світова соціалістична революція революція. Однак не заперечував, що марксизм – лише теорія, яка на практиці повинна підналаштовуватись під умови тієї чи іншої країни. Зрештою появилось багато різноманітних трактовок Маркса: ленінізм та троцкізм в Росії, маоізм в Китаї, тітоїзм в Югославії та ін. Тепер, небагато розібравшись в термінології та зобразивши біль-менш цільну картину комунізму, спробуємо слідувати еволюцію його ідей і зрозуміти, що було причиною появлення схожих в суспільстві.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)