АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

З 1894 року продаж горілки став царською монополією

Читайте также:
  1. Алгоритм подготовки товаров к продаже
  2. Анализ безубыточности деятельности. Влияние на безубыточность деятельности производителей цены продукции, затрат на производство, объемов продаж
  3. Анализ состава и динамики прибыли от продаж, уровня среднереализационных цен
  4. Анализ функциональной связи между затратами, объемом продаж и прибылью. Определение безубыточного объема продаж и зоны безопасности предприятия
  5. Анализ чувствительности прибыли к изменению затрат, цены и объема продаж
  6. Аналитические данные к счету «Продажа продукции (работ, услуг)»
  7. Аудит операций по купле-продаже безналичной иностранной валюты
  8. Аудит операций по купле-продаже наличной иностранной валюты
  9. Большой помощью украинскому народу была продажа хлеба через пограничные города, т.к. 1648 год на Украине был неурожайным.
  10. Валютные операции КБ. Купля-продажа и обмен иностранной валюты на внутрироссийском валютном рынке
  11. Визначення беззбиткового обсягу продажів і зони безпеки підприємства
  12. ВНЕШНЕТОРГОВЫЕ СДЕЛКИ КУПЛИ-ПРОДАЖИ.

Однією із темних плям минулого, сліди якого ще збереглися в нас, є пияцтво й алкоголізм.

Чи треба говорити, що Росія в змісті вжитку спиртного країна більш ніж особлива. Тут свої, на жаль, сумні традиції, свої стандарти. Переважає в нас вжиток у виді «ударних доз»: велика кількість випитого в стислий термін. Частіше вдень. Інакше кажучи, у Росії домінує самий несприятливий, так називаний «північний» тип пиття. І п'ємо ми історично усе більше і більше. Якщо в1913 року продавалося 3,4 літри на людину в рік, то в 1927 - 3,7. До кінця 1940 року держпродаж, правда знизився до 2,3 літри, а до 1950 впав до 1,9 літра. Але зате потім тільки стрімке зростання, і кожний сплеск рекордний.

Офіційно ми наблизилися до світових «питтєвих стандартів». А неофіційно? Держкомстат СРСР у той час проводив секретні дослідження на предмет самогоноваріння. Самогон давав прибавку ще в розмірі 5 із зайвим літрів. Разом 13,2 літри на кожного.

Чотирнадцятого червня 1985 року ЦК КПРС оголосив війну пияцтву, що потрясла всі основи суспільства. Бюджет загубив 50 мільярдів не теперішніх, а ще тих повноцінних рублів, у два рази зросло споживання самогону. Проте, саме до 1987 року зросла середня тривалість життя. Це відбулося без зменшення смертності від отруєнь і нещасних випадків. У результаті, як би ми не лаяли кампанію, вона зберегла життя приблизно 700 тисячам росіян, та й захворюваність знизилася.

За даними Держторгінспекції, у 1992 році кожна десята пляшка була фальсифікацією гарячливого напою, у 1993 - кожна четверта.

На сьогодні споживання спиртних напоїв на земній кулі характеризується колосальними цифрами. Які ж саме алкогольні напої споживають у даний час.

Що люди п'ють і наслідки цього.

У світі мікроскопічних організмів, мабуть, самі всюдисущі - дріжджові гриби.

Лишіть на якийсь час у темному місці виноградний, фруктовий або ягідний сік. Він забродить. Це відбувається тому, що грибки, що знаходилися в соці, почали посилено розмножуватися. У процесі життєдіяльності вони перетворюють цукор (а також крохмаль) у винний або етиловий спирт. Всякий, хто вивчав хімію, знає, що молекула цукру (глюкози) складається з 6 атомів вуглецю, 12 атомів водню і 6 атомів кисню - C6H12O6. Ферменти дріжджів ніби дроблять цю складну молекулу на окремі шматки, з’єднуючи їх потім у нові молекули. З C6H12O6 утворяться дві молекули вуглекислого газу - 2 CO2 (ці бульбашки ми бачимо в рідині, що бродить). Атоми, що залишилися, з'єднуються в дві молекули спирту (2C2H5OH). З виснаженням запасу цукру припиняється і процес бродіння. Такий спрощений процес перетворення цукру або крохмаля в алкоголь.

Вихідним продуктом в одержанні етилового спирту є злаки, картопля, буряк, а також деякі відходи паперового виробництва і деревина, оцукрена хімічним шляхом - дією кислот при високій температурі і тиску. Сирий етиловий спирт (сирець) містить багато домішок, у тому числі отруйних сивушних масел. Спирт очищають шляхом перегонки в особливих апаратах, але й в отриманому в такий спосіб спирту, проте зберігається частина шкідливих для організму речовин.

Етиловий спирт широко застосовують у різноманітних галузях народного господарства. Його використовують у якості розчинника, наприклад при виготовленні лаків, політур, у ряді хімічних реакцій для синтезу органічних барвників, фармакологічні препарати, синтетичного каучуку. Етиловий спирт має дезинфікуючі властивості, його застосовують у медичних цілях. При виготовленні горілки використовують тільки очищений етиловий спирт.

Варто зупинитися на вжитку отрутних технічних рідин - різноманітні сурогати алкоголю. Їх вживають або помилково приймаючи за етиловий спирт, або намірено зневажаючи небезпеками, як це роблять іноді запеклі п'яниці.

Так, метиловий спирт і етиленгліколь входять до складу антифрізів. Володіючи низькою температурою замерзання, вони використовуються в системах охолодження різноманітних двигунів. Подібно звичайному спирту ці рідини спроможні викликати сп'яніння, але через 10-12 годин після їх вжитку з'являються ознаки важкого отруєння: головна біль, нудота, блювота, хибка хода, слабість (або короткочасне збудження), затемнення або навіть повна утрата свідомості. Смерть наступає від мозкових розладів (через 1-2 доби) або поразки нирок (через 1-2 тижні). Метиловий спирт - нервово-судинна отрута, і його доза 100 грам смертельна для людей. Навіть невеличка кількість цього спирту уражає зоровий нерв і систему оболонок ока (зокрема сітківку). Ще більш небезпечний дихлоретан, 10-15 грам якого викликають необоротні зміни в печінці і нирках.

Втім, шкідливі домішки утримуються й у продажному спиртному. Патофізиологічний вплив їх на організм обумовлено не тільки міцністю (процент спирту), але і численними, значно більш шкідливими домішками. Одним із супутників спиртних напоїв є метиловий спирт. Застосовуваний для обробки спиртного сірчистий ангідрид також далеко не нешкідливий. Зокрема, він руйнує необхідні організму вітаміни групи В.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)