АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Антропогенні екологічні фактори

Читайте также:
  1. Абіотичні екологічні фактори
  2. Адаптивні типи людини. Антропоекологічні системи і здоров'я.
  3. Антропогенні екологічні катастрофи
  4. Бюджетні обмеження споживача, бюджетне рівняння та фактори впливу на бюджетну лінію.
  5. Види формування фінансових ресурсів малого підприємництва: субпідряд, лізинг, факторинг, франчайзинг, факторинг, придбання існуючого бізнесу.
  6. Виробництво. Фактори виробництва. Процес виробництва
  7. Внутрішні силові фактори при згині.
  8. Догвор финансирования по уступку денежного требования (факторинг).
  9. Договор международного факторинга
  10. Екологічні проблеми і шляхи їх розв'язання
  11. Екологічні фактори, їх класифікація та основні закони дії факторів

Антропогенні екологічні фактори спричинюють чи не найзначніший вплив на рослинні організми. Антропогенний вплив на деревні рослини поділяють на прямо діючий (прямий), що виражається у їх вирубуванні, скошуванні, витоптуванні, зборі, штучному розведенні, охороні та ін., та непрямо діючий (опосередкований, непрямий), що відбувається через осушення боліт і заболочених лісових площ, зрошування, затоплення земель під час будівництва водосховищ, забруднення повітря, води і ґрунту та ін., тобто зміна природного середовища людиною (рис. _).

На садово-паркових об’єктах прямодіючим антропогенним фактором є рекреаційне навантаження на рослинне вкриття, яке проявляється механічною дією на рослини (пошкодження дерев, обламування пагонів, зривання квітів), їх витоптування, ущільнення ґрунту.

 

Рис. _. Класифікація антропогенних екологічних факторів

 

Ущільнення ґрунтів, переміщення підстилки спричинює у деревних рослин пошкодження кореневих систем, утворення кореневих гнилей, зараження грибами. Хаотичний рух пішоходів призводить до витоптування надземного чагарникового та трав’яного вкриття, що спричинюється, особливо на схилах, до водної ерозії ґрунту.

Розвиток промисловості та урбанізації – приклад непрямого впливу антропогенних факторів через зміну умов існування рослин, що спричиняє на деревні рослини надмірне навантаження. Ґрунти, повітря та воду забруднюють викиди автомобілів – вуглеводні та солі важких металів вздовж доріг. Токсичні речовини, перешкоджаючи фотосинтезу, призводять до ослаблення, всихання і загибелі рослин.

Бідніший вміст у ґрунтах міських парків і скверів елементів живлення, загазованість повітря призводять до скорочення тривалості життя деревних рослин. Підвищити вік і стійкість міських зелених насаджень можна шляхом відбору газостійких форм деревних рослин.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)