АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вимірювання кута фазового зсуву осцилографічними методами

Читайте также:
  1. XIV. 7. Вимірювання електрорушійних сил. Застосування методу вимірювання ЕРС для визначення різних фізико – хімічних величин
  2. Безпосередні вимірювання малих напруг, струмів та зарядів. Гальванометри.
  3. ВВП может быть определён следующими тремя методами
  4. ВИМІРЮВАННЯ АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ У ДИТИНИ
  5. Вимірювання великих струмів
  6. Вимірювання великих струмів, що грунтуються на ефекті Фарадея
  7. Вимірювання високих напруг електромеханічними приладами
  8. Вимірювання високих напруг з використанням електрооптичних ефектів Керра і Поккельса
  9. Вимірювання високих постійних і змінних напруг
  10. Вимірювання електропровідності розчину
  11. Вимірювання енергії однофазного змінного струму. Індукційні лічильники електроенергії
  12. ВИМІРЮВАННЯ ЗРОСТУ НОВОНАРОДЖЕНИМ І ГРУДНИМ ДІТЯМ

Безпосередньо КФЗ можна виміряти за допомогою світлопроменевих та електронних осцилографів з використанням методів лінійної, синусоїдної та кругової розгортки.

При використання способу лінійної розгортки досліджувані сигнали подаються або на вхід двох вібраторів (коли використовується світловий осцилограф), або ж на два входи двохпроменевого осцилографа. Горизонтальна лінійна розгортка створюється механічним шляхом для світлопроменевого осцилографа або за рахунок подачі лінійної напруги на горизонтальні пластини електронного осцилографа. Отримані зображення двох коливних процесів (рис. 4.1, а) використовують для визначення КФЗ (в градусах):

, (4.2)

 
 

де а – відтинок між точками переходу кривих через нуль; b – відтинок, пропорційний до періоду коливань.

Похибка вимірювання КФЗ таким методом залежить в основному від похибки вимірювання відтинків на екрані осцилографа, від нелінійності розгортки, неточності визначення осі симетрії кривих, що порівнюються, а також від зміни умов синхронізації. Абсолютна похибка цього методу складає 1…5˚ і більше.

Інший різновид осцилографічного методу – це використання фігур Ліссажу, при якому використовується спосіб синусоїдної розгортки (рис. 4.1, б). Перед вимірюванням добиваються симетрії вертикальної і горизонтальної розгорток осцилографа. Потім один із сигналів подають на вхід підсилювача вертикальної розгортки, а другий – на вхід підсилювача горизонтальної розгортки. При однакових частотах вхідних сигналів на екрані спостерігатиметься еліпс, кут нахилу якого залежатиме від КФЗ:

, (4.3)

де с, D – проекції еліпса на осі координат; d, e – відтинки між точками перетину еліпсом осей координат. Знак КФЗ визначають по напрямку обертання променя осцилографа: при φ>0 промінь обертатиметься за годинниковою стрілкою, при φ<0 ­­– проти. Для визначення знаку КФЗ яскравість модулюють напругою, зсунутою за допомогою перетворювача фази на 90˚ відносно напруги горизонтальної розгортки; при додатньому φ яскравішою буде верхня частина осцилограми (рис. 4.1, в), при від’ємному φ – нижня.

Похибка вимірювання КФЗ за допомогою фігур Ліссажу складає 2…3% при кутах, близьких до 0 і 180˚, і зростає до 10…15% при φ=90˚.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)