АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Обґрунтування ефективності толінгу

Читайте также:
  1. Аналіз ефективності роботи основних засобів та довгострокових інвестицій
  2. Вартісні показники ефективності використання
  3. Вивчення витоків рухливих ігор, обґрунтування закономірностей їх розвитку.
  4. Визначення порівняльної економічної ефективності капіталовкладень
  5. Врахування фактора часу при визначенні економічної ефективності
  6. Електронний підпис, його застосування та законодавче обґрунтування.
  7. Інструменти обґрунтування управлінських рішень
  8. Її економічної ефективності
  9. Її економічної ефективності
  10. Кількісні показники ефективності системи менеджменту організації
  11. Класифікація методів обґрунтування управлінських рішень
  12. Критерії ефективності стратегії формування та виконання державного і місцевих бюджетів

Толінг — це виробництво продукції з давальницької сировини, є однією з форм кооперації підприємств і поглибленням їх спеціалізації. Він приносить певні вигоди як замовникові, так і виробнику продукції. Замовник має можливість збільшити обсяг виробництва і отримати додатковий прибуток, чого він не може зробити через нестачу своїх виробничих потужностей. Виробник, навпаки, працюючи на давальницькій сировині, більш повно використовує свої недовантажені потужності і за рахунок цього добивається зниження собівартості основної профільної продукції, оскільки частка постійних витрат переноситься на продукцію, виготовлену з давальницької сировини, внаслідок чого і у нього поліпшується фінансовий результат. Крім того, робота на давальницькій сировині знижує потребу в кредитних ресурсах на формування запасів сировини, забезпечує гарантійний збут продукції без додаткових витрат на рекламу, підвищує конкурентоспроможність продукції при використанні брендів і сучасних технологій провідних підприємств.

Ціна послуги підприємства-переробника формується, виходячи з планових витрат по переробці давальницької сировини (зарплати виробничих робочих, відрахувань від зарплати, податків і зборів, що включаються в собівартість продукції, вартості спожитої енергії і палива, послуг допоміжних виробництв, амортизації основних засобів, частини загальних виробничих і загальногосподарських витрат), а також певної суми прибутку для забезпечення розширеного відтворення. При формуванні ціни враховуються також якість послуги і кон'юнктура ринку.

Ціна підприємства, що надає сировину, складається з вартості переробленої сировини, вартості послуг підприємства-переробника, необхідної норми прибутку, обов'язкових податкових платежів. У результаті через механізм цін відбувається перерозподіл прибутку між виробником продукції і замовником, і від того, наскільки дієвий цей механізм, залежить ефективність толінгових операцій для обох сторін. Тому підприємства, що працюють на давальницькій сировині, повинні всесторонньо оцінювати ефективність толінгу, здійснювати постійний моніторинг прибули, ринку з метою забезпечення власного зростання. Для обґрунтування ефективності толінгу підприємство-переробник оцінює чутливість до нього собівартості продукції, прибутку, рентабельності, беззбиткового обсягу продажів і зони безпеки підприємства.

Наприклад, потужності підприємства розраховані на виробництво 150 т продукції в місяць. Через відсутність коштів на придбання сировини і власних ринків збуту воно проводить самостійно 40 т, і на давальницькій сировині — 20 т. В цьому випадку результати діяльності підприємства представлені в табл.

Таблиця - Результати діяльності підприємства

Показник Значення показника
Власне виробництво Виробництво з давальницької сировини Разом
Місячний обсяг реалізації (виробництва), т      
Ціна 1 т, тис. грн.    
Змінні витрати на 1 т, тис. грн.    
Ставка маржі покриття на 1 т, тис. грн.    
Маржа покриття загальна, тис. грн.      
Постійні витрати за місяць, тис. грн.      
Виручка, тис. грн.      
Прибуток, тис. грн.   -7000  
Рівень рентабельності продукції % 25,3 -25,9 16,8
Рентабельність продажів % 20,5 -35,0 14,3
Повна собівартість 1 т, тис. грн.   1 350 -
Беззбитковий обсяг продажів, тис. грн.      
Зона безпеки %     37,5

 

На перший погляд здається, що толінг не вигідний для підприємства, оскільки ціна виявилася нижчою за повну собівартість переробки. Але якби підприємство працювало тільки на власній сировині і виробляло тільки 40 т продукції в місяць, то всі постійні витрати були б віднесені на собівартість цієї продукції і його результати виглядали б значно гіршими:

(тис.грн.);

(тис.грн.);

т.;

У даній ситуації, коли у підприємства немає достатньо широкого виходу на ринки сировини і ринки збуту, ухвалення замовлення на переробку сировини приносить певну вигоду через перелічені вище переваги.

Розглянемо ситуацію, чи вигідно для підприємства збільшувати виробництво продукції з давальницької сировини. Припустимо, що воно збільшить виробництво продукції з давальницької сировини до 40 т в місяць. Тоді його результати зміняться.

 

Таблиця– Зміна результатів діяльності підприємства

Показник Значення показника
Власне виробництво Виробництво з давальницької сировини Разом
Місячний обсяг виробництва, т      
Ціна 1 т, тис. грн.     -
Змінні витрати на 1 т, тис. грн.     -
Ставка маржі покриття на 1 т, тис. грн.     -
Маржа покриття загальна, тис. грн.      
Постійні витрати в місяць, тис. грн.      
Виручка, тис. грн.     208 000
Прибуток, тис. грн. 41 500 -6500  
Рівень рентабельності продукції % 32,8 -14,0 20,2
Рівень рентабельності продажів % 24,7 -16,25 12,0
Повна собівартість 1 т, тис. грн.      
Беззбитковий обсяг продажів, тис. грн.      
Зона безпеки %     43,75

 

Як бачимо, збільшення частки переробки давальницької сировини вигідно для підприємства. Воно збільшує загальну прибутковість власної продукції підприємства і загальний рівень рентабельності через те, що на одиницю продукції доводиться менше постійних витрат. Збільшуються також зона безпеки і рівень рентабельності продукції.

Тут треба враховувати таку закономірність: якщо маржа покриття по давальницькій продукції позитивна (різниця між відпускною ціною і змінними витратами на її переробку), то толінг вигідний для підприємства-переробника, навіть якщо ціна переробки нижча за її повну собівартість.

Природно, що якщо підприємство знайде можливість повністю перейти на виробництво 80 т продукції в місяць з власної сировини, то його результати істотно покращаться:

(тис.грн.);

(тис.грн.);

т.;

Але якщо підприємство перейде на виробництво продукції тільки з давальницької сировини, то для забезпечення беззбиткового обсягу продажів йому потрібно буде проводити в місяць 112,5 т продукції:

т.

А щоб забезпечити рівень рентабельності 20%, необхідно виробити 168т продукції, що вище за виробничі можливості підприємства:

т.

Отже, використовуючи толінг, потрібно не скорочувати, а поступово нарощувати власне виробництво. Толінг повинен розглядатися як тимчасова міра виходу з кризової ситуації. Інакше підприємство-переробник може втратити традиційні ринки збуту і власний бренд.

Таким чином, розподіл витрат на постійні і змінні, і використання критичних і граничних величин дозволять правильніше проаналізувати різні варіанти управлінських рішень для пошуку найбільш оптимального і отримати точніші результати розрахунків.


Тема 4. Планування ВИРОБНИЧОГО ПРОЦЕСУ В ЧАСІ

 

1. Виробничий цикл.

2. Розрахунок тривалості виробничого циклу простого процесу.

3. Визначення виробничого циклу складного процесу.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)