АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вимоги до проектування поздовжнього профілю сортувального пристрою

Читайте также:
  1. Cтиль керівництва: сутність, вимоги у його сучасних умовах
  2. Аналітичні реакції та вимоги до них
  3. Вимоги до бланків документів
  4. Вимоги до бланків документів. Оформлювання сторінки
  5. ВИМОГИ ДО ВЕНТИЛЯЦІЙНИХ СИСТЕМ ПРИ ЕКСПЛУАТАЦІЇ І РЕМОНТІ
  6. ВИМОГИ ДО ВЕНТИЛЯЦІЙНИХ СИСТЕМ ПРИ МОНТАЖІ І ПУСКОНАЛАГОДЖУВАЛЬНИХ РОБОТАХ
  7. Вимоги до виконання практичного завдання в текстовому редакторі Microsoft Word
  8. Вимоги до додатків
  9. Вимоги до економічного забезпечення збройних сил
  10. Вимоги до змісту загальної середньої освіти
  11. Вимоги до змісту та розташування реквізитів
  12. ВИМОГИ ДО ЗНАНЬ, УМІНЬ ТА НАВИЧОК СТУДЕНТІВ

У діючих Правилах норми проектування поздовжнього профілю базуються на принципі інтервально-прицільного регулювання швидкості руху відчепів на спускній частині та сортувальних коліях.

Поздовжній профіль гіркового сортувального пристрою складається з наступних елементів:

– насувна частина;

– горб гірки;

– спускна частина;

– сортувальні колії.

Запроектований поздовжній профіль насувної частини сортувального пристрою повинен забезпечувати стиснення вагонів під час розпуску. Це робиться з метою забезпечення можливості розчеплення вагонів та запобіганню їх скочування з сортувального пристрою у випадку припинення розпуску. Для цього необхідно щоб елемент профілю безпосередньо перед вершиною гірки необхідно проектувати на підйомі крутизною не менше 8 ‰ та довжиною не менше 50 м (варіант 1 на рисунку 4.1). При цьому попередню дільницю насувної колії (до першого стрілочного переводу) необхідно проектувати на горизонтальній площадці або на підйомі у напрямку вершини гірки ухилом ‰.

Крім того, при відповідному обґрунтуванні допускається проектувати колії насуву на підйомі ‰ та довжиною м (2 варіант на рисунку 4.1). Разом з цим попередню перед підйомом дільницю насувної частини довжиною не менше 350 м слід проектувати на горизонтальній площадці або на підйомі ‰.

 

Рисунок 4.1 – Конструкція поздовжнього профілю насувної частини і горба гірки

 

Для гірок малої потужності насувну частину перед сполучною кривою горба допускається проектувати одним елементом крутизною до 25 ‰.

Для того, щоб горб гірки забезпечував плавний перехід вагонів з насувної на спускну частину без самороз’єднань вагонів і зламів автозчепних пристроїв, суміжні елементи профілю на горбу гірки сполучають вертикальними круговими кривими радіусом м у бік насувної частини і м – у бік спускної частини. Інші частини суміжних елементів профілю слід сполучати вертикальними кривими радіусами не менше 350 м в межах насувної частини, і не менше 250 м – на спускній частині.

Окремо слід зазначити, що вертикальні криві слід розміщувати поза межами вагонних уповільнювачів, вістряків і хрестовин стрілочних переводів. Проте, як виняток, вертикальну криву можна розташовувати в межах з’єднувальних рейок між вістряками та хрестовиною стрілочного переводу.

Сполучати суміжні елементи насувної і спускної частин на горбу гірки слід таким чином, щоб алгебраїчна різниця ухилів цих елементів не перевищувала 55 ‰. У випадку неможливості виконання зазначеної умови, перед горбом гірки слід передбачити перехідний елемент профілю на підйомі ухилом ‰ (варіант 3 на рисунку 4.1).

Довжина прямої дільниці цього елемента між суміжними вертикальними кривими () повинна бути не менше 10 м. Дільниці насувної частини, що примикає до перехідного елемента, проектується на підйомі ‰ довжиною не менше 20 м, а алгебраїчна різниця ухилів цього елемента і першого елемента спускної частини () не повинна перевищувати 70 ‰.

Профіль насувної частини сортувального пристрою спільно з профілем послідовно розташованого парку приймання або гіркової витяжної колії повинен забезпечувати рушання з місця та інтенсивний розгін повновагого состава прийнятою кількістю гіркових локомотивів при розрахунковому положенні состава, коли перший вагон знаходиться на вершині гірки. Перевірка профілю на відповідність цій умові виконується згідно з «Правилами тяговых расчетов» з урахуванням основного опору руху, додаткового опору на рушання з місця та опору від кривих і стрілочних переводів в розрахунковому положенні состава.

Останні 200 м гіркової витяжної колії перед призмою колійного упору слід проектувати на підйомі у бік упору ухилом 8-10 ‰.

Поздовжній профіль сортувального пристрою у межах розрахункової довжини, як правило, поділяється на сім елементів (рисунок 4.2):

– швидкісний (один або два) крутизною ();

– першої гальмової позиції ();

– проміжний ();

– пучкової гальмової позиції ();

– стрілочної зони ();

– паркової гальмової позиції ();

– сортувальних колій ().

Ухил першого швидкісного елемента необхідно проектувати максимальною крутизною, але не більше 50 ‰. Алгебраїчна різниця цього елемента та наступного за ним ( на рисунках 4.2, 4.3) допускається не більше 25 ‰.

Дільниця швидкісного елемента, яка обмежена тангенсами вертикальних сполучних кривих, повинна бути прямою у профілі та мати довжину не менше 20 м.

Ухил першого швидкісного елемента з метою забезпечення високих динамічних властивостей поздовжнього профілю повинен бути не менше:

– 40 ‰ – для гірок підвищеної та великої потужності;

– 35 ‰ – середньої потужності;

– 25 ‰ – малої потужності.

 

Рисунок 4.2 – Загальний вигляд конструкції поздовжнього профілю сортувального пристрою

 

Рисунок 4.3 – Конструкція поздовжнього профілю головної дільниці

 

Проектування поздовжнього профілю головної дільниці слід виконувати виходячи з умови забезпечення допустимої швидкості входу вагонів на першу гальмову позицію :

– у випадку механізованої гальмової позиції – не вище встановленої для уповільнювачів на цій позиції допустимої швидкісті входу вагонів;

– у випадку немеханізованої позиції – не вище 4,5 м/с.

Максимальна профільна висота головної дільниці, що відповідає вказаній вище умові, визначається для швидкого бігуна важкої категорії маси (ШВ) і сприятливих умов скочування (розрахункова середньодобова температура повітря у сприятливих умовах , попутний вітер, максимальна швидкість розпуску )

 

, (4.1)

 

де – допустима швидкість входу вагонів на першу гальмову позицію, м/с;

– приведене прискорення вільного падіння для бігуна ШВ з урахуванням інерції маси елементів, що обертаються, м/с2;

– сумарна питома робота усіх сил опору руху для бігуна ШВ у межах головної дільниці, м ен. в.

Величина розраховується за наступною формулою

 

, (4.2)

 

де – основний питомий опір руху для бігуна ШВ, = 0,5 Н/кН;

– параметри плану головної дільниці, відповідно: довжина (м), кількість стрілочних переводів та сума кутів повороту (град);

– середня швидкість скочування відчепа ШВ на головній ділянці, м/с.

У розрахунках опором середовища і вітру допускається знехтувати, приймаючи в сприятливих умовах скочування бігуна ШВ Н/кН, а величину визначати як

 

, (4.3)

 

Ухил елемента першої гальмової позиції для гірок великої і середньої потужності визначається залежно від висоти гірки, але не менше 12 ‰. Для гірок малої потужності з однією гальмовою позицією на спускній частині ухил елемента повинен бути не менше 7 ‰.

Ухил проміжного елемента профілю між гальмовими позиціями спускної частини () визначається розрахунками залежно від висоти гірки і повинен відповідати умові

 

. (4.4)

 

Елемент профілю пучкової гальмової позиції необхідно проектувати на спуску ухилом, що забезпечує в несприятливих умовах рушання з місця повільних бігунів легкої категорії маси (ЛП), але не менше 7 ‰.

Профіль елементу стрілочної зони (дільниця від кінця пучкової гальмової позиції до граничного стовпчика останнього по маршруту скочування стрілочного переводу) слід проектувати на спуску ухилом :

– від 1,0 до 1,5 ‰ – на коліях внутрішніх пучків;

– від 1,5 до 2 ‰ – в зовнішніх пучках гірок з кількістю колій до 30;

– від 2,0 до 2,5 ‰ – для гірок з більшою кількістю колій.

При відповідному обґрунтуванні допускається продовжувати зазначені ухили стрілочної зони (але не крутіше 2 ‰) в захрестовинні та з’єднувальні криві на початку сортувальних колій до виходу на їх прямі дільниці.

Паркова гальмова позиція у випадку її розташування на з’єднувальній кривій проектується ухилом не крутішим за 2 ‰, а на прямих дільницях – на спуску від 1 до 1,5 ‰. При обґрунтуванні допускається розташувати ПГП на спуску ухилом до 8 ‰. У випадку обладнання сортувальних колій двома ПГП дільницю колії від ПГП до кінця ПГП2 слід проектувати на спуску 1 ‰.

Після закінчення з’єднувальної кривої або після ПГП (ПГП2) сортувальні колії (у випадку їх розташування на прямій дільниці) слід проектувати на рівномірному спуску ухилом 0,6 ‰. Останні 100 м корисної довжини сортувальних колій спільно з вихідною горловиною сортувального парку повинні розташовуватися на підйомі ухилом 2 ‰.

Діючими Правилами допускається на існуючих сортувальних пристроях розташовувати сортувальні колії на спуску ухилом 0,6-1,0 ‰ на довжині половини состава починаючи від ПГП. При цьому інша частина колії (за винятком останніх 100 м) повинна знаходитись на спуску ухилом 0,6 ‰. В такому випадку можуть розглядатися варіанти улаштування другої паркової гальмової позиції (ПГП2) або використання інших засобів регулювання швидкості руху вагонів на сортувальних коліях, застосування яких вимагає відповідного техніко-економічного обґрунтування.

Поздовжній профіль спускної частини сортувального пристрою проектується окремо для кожного пучка підгіркових колій з урахуванням кривизни колій даного пучка. З метою досягнення відповідності рівнів головок рейок суміжних пучків проектують елементи поздовжнього профілю від кінця ГП1 до кінця пучкової гальмової позиції ухилами різної величини з додержанням викладених вище норм.

В маневрових районах, де передбачається сортування вагонів тільки з використанням сили тяги локомотива, стрілочну горловину і дільницю витяжної колії довжиною 50 м від місця примикання горловини слід проектувати на спуску ухилом до 1,5 ‰. В районах, де виконується сортування переважно порожніх вагонів, стрілочні горловини допускається розташовувати на спуску ухилом до 2,0 ‰. Наступну дільницю витяжної колії довжиною 350 м слід проектувати на спуску у напрямку горловини ухилом 0–2,0 ‰, а у важких умовах – на підйомі ухилом до 1,5 ‰.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.012 сек.)