АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

РОЗВИТОК ЖИТТЯ В КАЙНОЗОЙСКУЮ ЕРУ. ЛЮДИНА І ЙОГО ДІЯЛЬНІСТЬ ЯК ФАКТОР ЕВОЛЮЦІЇ

Читайте также:
  1. I. Соціальне життя суспільства і соціальна взаємодія.
  2. II. Розвиток математичних знань.
  3. II. Розвиток математичних знань.
  4. II. Розвиток математичних знань.
  5. II. Розвиток математичних знань.
  6. II. Розвиток математичних знань.
  7. II. Розвиток математичних знань.
  8. II. Розвиток математичних знань.
  9. II. Розвиток математичних знань.
  10. III. Розвиток математичних знань.
  11. III. Розвиток математичних знань.
  12. III. Розвиток математичних знань.

Згадаєте з курсу «Біологія людини» основні етапи антропогенезу.

Кайнозойская ера почалася близько 65 млн років тому й триває донині. У ній виділяють палеогеновий, неогеновий і антропогеновий періоди.

Палеогеновий період окончился близько 25 млн років тому. Клімат у загальному був теплий, хоча на рубежах епох відбувалися значні похолодання й навіть часткові заледеніння материків. У цей час з'являються бурі водорості, майже всі сучасні порядки покрытосеменных, загони птахів і ссавців. У палеогеновому періоді розрізняють три послідовні епохи, кожна з яких різко відрізняється від інших, - палеоценовую (65-55 млн років тому), эоценовую (55-38 млн років тому) і олігоценову (38-25 млн років тому).

Палеоценовая епоха була найбільш теплої й вологою. На суші переважали біогеоценози, основу яких становили дерев'янисті покрытосеменные (буки, дуби), голосеменные (кипарисові, соснові, гинкговые й ін.), окам'яніла смола яких відома за назвою «янтар», і папороті. Їхні залишки, потрапляючи на дно водойм, перетворилися в буре вугілля.

На початку епохи вимирають древні групи ссавців, що з'явилися в тріасовому і юрському періодах. З'являються представники сучасних загонів хижих (переважно невеликих розмірів), гризунів і зайцеобразных, а також декількох нині вимерлих загонів. У морях досягають розквіту радіолярії й гігантські бентосные форамініфери з раковинами до 5 див у діаметрі; широко поширюються бурі водорості. Наприкінці епохи вимирають останні белемніти й багато видів хрящових риб. З кісткових риб бурхлива адаптивна радіація відбувається серед лучеперых; вони стають домінуючою групою прісних і солоних водойм.

В эоценовую епоху переважав більше сухий клімат. У цей час виникли степові простори з характерними флорою й фауною. З'являються хоботні, а також непарнокопиті з пя-

типалыми кінцівками - предки сучасних нииир<л UD ,. шадей. Парнокопытные в цю епоху досягли значної розмаїтості форм і розмірів (від 0,5 до 3-4 м довжини); серед них були предки сучасних жуйних, свиней і бегемотів. У Північній Америці з'явилися предки верблюдів і лам. У цей час існував нині вимерлий загін хижих копитних, виниклий ще в палеоценовую епоху. Деякі з них перейшли до життя в морях і дали початок зубатим китам, серед яких були види, що досягають 25 м довжини. У свою чергу, деякі зубаті кити перейшли до харчування планктонами - це були

предки вусатих китів.

Із цієї епохи відомо більше 80 сімейств птахів, що належать до 12 сучасних загонів. У степах були поширені бескилевые хижі птахи диатримы {мал. 155), що належали до особливого загону й досягали до 2 м висоти.

Олігоценова епоха характеризується більше суворим кліматом внаслідок зниження рівня Світового океану; установлюється природна зональність, у загальному напоминающая сучасну. Із цієї епохи відома більшість сучасних загонів птахів, серед яких були гігантські нелітаючі форми - мешканці степових просторів, наприклад південноамериканський хижий журавель - фороракос триметрової висоти (мал. 155). Тривала адаптивна радіація серед копитних, хоботних і інших загонів. Зокрема, серед хижих відомі сімейства

єнотових, куньих, собачих, ведмежих і котячих; у багатьох з останні ікла верхніх щелеп були настільки більшими, що виступали назовні. Їх поєднують за назвою «саблезубые кішки», а представників більших розмірів - «саблезубые тигри» (мал. 156). Частина хижих освоїла водойми, давши початок ластоногим. З півночі Африки відомі представники узконосых, а з Південної Америки - широконосих мавп.

Наприкінці палеогенового періоду відбувається підняття суши; утворилися Альпи, Піренеї, гори Греції, Криму, Кавказу, Гімалаї, Кордильєри, Анди й ін. Це привело до чергової біосферної кризи, внаслідок якого почався неогеновий період.

Неогеновий період у загальному характеризується низьким рівнем Світового океану, завершенням утворення сучасних гірських масивів, досить суворим кліматом із чіткою природною зональністю й декількома заледеніннями в Північній і Південній півкулях. Наприклад, близько 12 млн років тому під льодом перебували частина Південної Америки (Патагонія), Антарктида (з тих пор і донині), Нова Зеландія й майже вся Австралія. Все це викликало часті як місцеві, так і глобальні биогеоцено-тические кризи, що супроводжувалися масовим вимиранням одних і появою інших груп організмів. Неогеновий період почався 25 млн і окончился близько 2 млн років тому й складається із двох епох - ранньої (міоцен), що тривав більше 20 млн років, і пізньої (пліоцен), тривалістю близько 3 млн років.

В кінці періоду фауна й флора в загальному нагадували сучасні, відрізняючись в основному на видовому й частково родовому рівнях. Зокрема, з'являється більшість сучасних сімейств покрытосеменных, комах, птахів і ссавців. Існування сухопутного перешийка між Північною Америкою і Європою забезпечило взаимообмен компонентами флори й фауни: зокрема, у Північній Америці з'являються хоботні, у Європі й Азії - особливий рід трипалих кінських - гиппарион. Його представники були широко поширені наприкінці міоцену й пліоцені в Євразії, включаючи територію сучасної України (вони дали назву специфічному комплексу степових тварин тих часів - гиппарионовая фауна). Деякі ссавці неогенового періоду зображені на малюнку 157.

У восточноафриканских відкладеннях, датируемых початком міоцену, знайдені залишки перших людиноподібних мавп. Внаслідок адаптивної радіації вони утворили значну кількість форм, що розселилися в Європу (дріопітеки) і Азію (рамапитеки); останні є предками сучасних орангутанов, а перші згодом повністю вимерли. У Східній Африці були виявлені викопні залишки декількох близьких примітивних видів істот із сімейства людей (гоминиды), вік яких 4-5 млн років. Їх назвали австралопітеки.

В кінці неогенового періоду підвищилася горообразовательная активність, відбулося часткове заледеніння Північного полуша-

рия, внаслідок чого змінився клімат і виникла чергова біосферна криза. Зокрема, повністю зникла гиппарионовая фауна, значно скоротилося число видів хоботних та ін.

Антропогенний період складається із двох епох - плейстоценовой (окончилась близько 100 тис. років тому) і сучасної, або голоценовой.

Плейстоценовая епоха - час формування флори й фауни, близьких до сучасного. На Австралійському континенті з'явилися первозвери. Наприкінці цієї епохи в результаті значного заледеніння Північної півкулі під льодом виявилися майже вся Північна Америка, значна частина Європи й Азії. У Північній Америці внаслідок цього повністю вимерли непарнокопиті й багато інших груп флори й фауни. Предки сучасних коней, ослів і зебр незадовго до цього мігрували відтіля в Азію через перешийок на місці сучасного Берингове протоки, а згодом розселилися в Європу й Африку. Більші простори Північної півкулі були зайняті тундрами зі специфічними біогеоценозами, основу яких становили трав'янисті покрытосеменные, мохи й лишайники. Зі ссавців для тундр були характерні лемінги (особливий вид гризунів), північний олень і овцебык (дожили до наших днів), а також вимерлі покриті вовною: слон - мамут, шерстистий носоріг, большерогий олень і печерний ведмідь (мал. 158).

Австралопитеки вимерли близько 1,7 млн років тому. Приблизно в цей же час у Східній Африці з'являється від невідомих предків людин прямоходящий, що застосовував деякі знаряддя праці й умів користуватися вогнем. Згодом цей вид розселився в Азію. Різні географічні популяції людини прямоходящего одержали назви пітекантропів, синантропів і ін.; всі вони вимерли не пізніше чим 300 тис. років тому. У цей час з'являється вид людин розумний. Він мав два підвиди (неандертальці й кроманьонцы), із загальним ареалом -Європа, Кавказ і Передня Азія, але чітко відрізняються особливостями будови. Вони не утворювали змішаних поселень, хоча новітні археологічні знахідки свідчать про існування гібридів між цими підвидами.

Голоценовая епоха - час розселення кроманьонцев по усьому світі й формування людських рас (географічних популяцій). У цей час починається активна господарська діяльність людини - полювання, землеробство, тваринництво неандертальців (вимерли близько 30 тис. років тому) і кроманьонцев. Близько 5-6 тис. років тому виникають перші держави й міста, а в XIX ст. формуються промислові комплекси. Дивися форзац стор. 3-4.

Діяльність людини як фактор еволюції. Господарська діяльність людини в наші дні - це провідний фактор еволюції. Вона проявляється в знищенні біогеоценозів внаслідок вирубки лісів, оранки степів, створення водоймищ, по-

селищ, промислових центрів, агроценозов, зміни хімічного складу повітря, води й ґрунти через їхнє забруднення промисловими відходами й іншого.

Місце стабільних экосистем з високою видовою розмаїтістю займають не здатні до саморегуляції лісові насадження й агроценозы з незначним числом видів. Це веде до некогерентної еволюції екологічно пластичних видів тварин - фітофагів, які стають шкідниками культурних рослин, а також різних бур'янистих рослин. Ріст чисельності популяцій приручених тварин і самої людини стимулює еволюцію пов'язаних з ними паразитичних, кровососущих і синантропних видів. Така діяльність веде до дестабілізації біосфери і її кризі з непередбаченими наслідками, безумовно катастрофічними для природи всієї Землі, включаючи й антропогенизированные промислові й сільськогосподарські ландшафти.

Тому тільки гармонійне включення господарської діяльності людини в біосферу, тобто створення ноосфери, може запобігти погрозі екологічної катастрофи. Окремі природоохоронні заходи без корінної зміни мировоззрений людства й методів ведення його господарства можуть лише трохи відстрочити цю погрозу.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)