АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕМА. Способи виходу в Інтернет.(телефонні, телевізійні і оптоволоконні лінії)

Читайте также:
  1. I. Суспільство як соціальна система.
  2. Авторитарная политическая система.
  3. Банківська система. Банки, їх види та функції
  4. Банківська система. Банки, їх види та функції
  5. Банковская система. Банки и их операции.
  6. Банковская система. Основные функции Центрального и коммерческих банков
  7. Билет 43. Природа и общество как целостная саморазвивающаяся система.
  8. Бюджет і бюджетна система.
  9. Валютно-финансовая система.
  10. Вегетативная нервная система.
  11. Вегетативная нервная система.
  12. Види, способи і типи правового регулювання

Лекція 17

ІНТЕРНЕТ (англ. Internet, від лат. inter - між і англ. net - мережа), всесвітня комп'ютерна мережа, що сполучає разом тисячі мереж, включаючи мережі озброєних сил і урядових організацій, освітніх установ, добродійних організацій, індустріальних підприємств і корпорацій всіх видів, а також комерційних підприємств (провайдерів сервісу), які надають приватним особам доступ до мережі. Серед типів доступу в Інтернет розрізняють on line доступ, який дозволяє використовувати мережу в режимі реального часу, і off line доступ, коли завдання для мережі готується наперед, а при з'єднанні відбувається лише передача або прийом підготовлених даних. Такий доступ менш вимогливий до якості і швидкості каналів зв'язку, але дає можливість користуватися тільки e- mail - електронною поштою.

Інформація, що зберігається в безлічі комп'ютерних мереж, зв'язаних між собою Інтернетом, утворює гігантську електронну бібліотеку. Величезна кількість даних, розподілених між комп'ютерними мережами, утрудняє пошук і отримання бажаної інформації. Для полегшення пошуку в Інтернеті розвивалися все більш досконалі засоби. Серед них потрібно відзначити такі як Archie, Gopher і WAIS, комерційні пошукові машини (search engines, indexes), які є програми, що використовують алгоритм пошуку серед великого обьема документів за ключовими словами. Результати пошуку користувач одержує у вигляді списку заголовків і описів документів, що містять ключові слова, відсортовані по ступеню рельовантності. Така програма як Telnet дозволяє користувачам з'єднуватися з одного комп'ютера з іншим віддаленим комп'ютером іншої мережі. FTP (протокол передачі файлів) використовується для пересилки інформації між комп'ютерами різних мереж.

Інтернет - найдинамічніше середовище інформаційного обміну, що розвивається, в історії людства. Сучасні можливості доступу до Інтернету з мобільних телефонів і пристроїв (мобільний Інтернет), з телеприймача, а також обмін інформацією через мережу інших пристроїв, розширюють круг користувачів.

Об'єднання глобально поширюваних текстових і мультимедійних документів і файлів, а також інших мережевих сервісів, пов'язаних один з одним таким чином, що пошук і отримання інформації, а також інтерактивна взаємодія між користувачами здійснюється швидкими і інтуїтивно зрозумілими способами. Тім Бернерс-Лі визначив це поняття ще ширше: World Wide Web - це Універсум доступної через мережу інформації, втілення людського знання.

Web є графічний інтерфейс до Інтернету, що дозволяє доставляти і обробляти інформацію, що міститься в документах, що спеціально відформатували, і включає три основні компоненти: Hypertext Markup Language (HTML), HyperText Transfer Protocol (HTTP), Universal Resource Locator (URL).

Гіпертекст (hypertext) - спосіб організації документів або баз даних, при якому відповідні фрагменти документів або інформації зв'язуються один з одним посиланнями (links, hyperlinks), що дозволяють користувачу миттєво переходити по ним до відповідних документів або інформації, слідуючи по асоціативному шляху.

Посилання можуть бути представлені в текстовому, графічному, аудіо- або відео-форматі.

HTML (Hypertext Markup Language) включає програмні коди розмітки файлу (markup symbols) або теги (tags), які визначають шрифти, шари, графіку і посилання на інші Web-документи.

HTML - формат, рекомендований Консорціумом World Wide Web і прийнятий як стандарту більшістю розробників програмного забезпечення. Розвиток комерції в мережі і нові вимоги до Web привели до модифікації HTML і появи розширеної форми HTML - Extensible Hypertext Markup Language (XHTML або XML).

HTTP (HyperText Transfer Protocol) визначає набір стандартів по передачі Web-сторінок через Інтернет.

URL (Universal Resource Locator) є стандарт для визначення місцезнаходження (адреси) файлу або ресурсу в Інтернеті. Тип ресурсу залежить від використовуваного протоколу. У разі Web, протоколом є HTTP, ресурсом може бути HTML-сторінка, графічний файл, програма, виполнямая на видаленому комп'ютері.

URL містить назву протоколу, потрібного для доступу до ресурсу, доменне ім'я, що визначає конкретний комп'ютер в Інтернеті і ієрархічний опис місцеположення файлу на цьому комп'ютері. Наприклад, URL Мегаенциклопедія Кирила і Мефодія в Інтернеті, виглядає так: http://www.km.ru/mega/. Доменне ім'я www.km.ru містить назва ресурсу km і указує на Інтернет-адресу (Internet Protocol address, IP address), відповідну імені km.ru, в даному випадку адреса фізичного комп'ютера 222.2.2.2, на якому знаходиться Web-сервер www.km.ru., /mega/ указує точний шлях до директорії, де на комп'ютері знаходиться Мегаенциклопедія.

Web-сервер - це комп'ютерна програма, яка обслуговує запити на HTML- сторінки або файли. Запити поступають з боку програми-клієнта, що знаходиться на комп'ютері або будь-яке іншому можливому Інтернет-терміналі користувача. Така програма називається браузером (browser) або Web-браузер (Web-browser). Найбільш поширеними браузермі в даний час є графічні браузери Microsoft Internet Explorer, Netscape Navigator і Opera, а також текстовий броузер Lynx. Система, яка локалізує доменні імена і переводить їх в IP-адреси носить назву Domain Name System (DNS).

km.ru є доменом другого рівня (second-level domain, SLD) і ідентифікує адміністративного власника - компанію Кирило і Мефодій. Домени другого рівня можуть бути ієрархічно розділені на домени третього і т.д. рівнів, наприклад, mega.km.ru - домен третього рівня в зоні km.ru. Доменом верхнього рівня (top level domain, TLD) в даному випадку є домен.ru, вказуючий на географічну приналежність мережі - RU (Russia). Домени верхнього рівня указують як на географічну приналежність, так і на тип домена (в основному, в США):

.com - комерційний

.edu - освітній

.gov - урядовий

.org - некомерційні організації

.net - мережі і провайдери сервісу

.mil - озброєні сили

Найбільш затребуваним доменами в мережі є домени другого рівня в зоне.com. Зростання попиту на додаткові доменні імена в зоне.com привів до введення додаткового домена-замінника верхнього уровня.cc, а також розширенню списку доменів верхнього рівня по типам, например.firm,.info.

Як правило, за адресою, указуваною URL, розташовується Web-сайт (Web site).Web-сайт - це тісно зв'язана сукупність World Wide Web файлів, яка включає стартовий файл (стартову або головну сторінку), іменуюмую home page. Насправді, адреса home page включає специфічний файл index.html, який звичайно необов'язково указувати в адресному рядку Як правило, як адреса сайту використовується адреса home page. З home page можна дістати доступ до будь-якої іншій сторінці на сайті. У браузере користувач може набудувати home page будь-якого сайту як стартову сторінку при виході в Інтернет.

Web-сайти діляться по типам на десятки категорій і сотні підкатегорій залежно від системи класифікації. Найбільш відвідувані користувачами сайти - це пошукові машини, каталоги і Web-магазини.

Для найбільших сайтів в даний час відбувається злиття в одну категорію порталів з подальшою класифікацією на їх типи. Порталом називають визначальний Web-сайт як постійний стартовий сайт Інтернет-користувача при доступі до World Wide Web. Портали підрозділяються на дві крупні підкатегорії порталів загального призначення (general portals) і спеціалізованих тематичних або нішевих порталів (niche portals).

Серед найбільших в світі порталів загального призначення - AOL, Yahoo, MSN, Lycos і Excite, місячна аудиторія яких обчислюється десятками мільйонів. У Росії такими порталами є Rambler, Яndex, KM.RU, Aport, Port.RuList.RueStart, місячна аудиторія яких обчислюється сотнями тисяч відвідувачів і наближається до мільйонної відмітки.

Найбільш відвідувані сайти в світі знаходяться в США, в 1999 в там налічувалося понад 100 млн. Інтернет-користувачів, в 2001 в Європейському співтоваристві (EU) - понад 120 млн. У Росії Інтернет розвивається також дуже швидко, до 2002 налічувалися понад 4 млн. користувачів.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)