АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Визначення зольності твердого палива

Читайте также:
  1. XIV. 7. Вимірювання електрорушійних сил. Застосування методу вимірювання ЕРС для визначення різних фізико – хімічних величин
  2. Б у дельті Дунаю внаслідок нагромадження твердого річкового стоку
  3. Блок визначення мінімального або максимального значення MinMax
  4. Визначення абразивності порід
  5. Визначення базових умов для задоволення потреб покупців
  6. Визначення беззбиткового обсягу продажів і зони безпеки підприємства
  7. Визначення ваги бурового снаряду.
  8. Визначення величини резерва сумнівних боргів на основі класифікації дебіторської заборгованості
  9. Визначення виробничого циклу складного процесу
  10. ВИЗНАЧЕННЯ ВЛАДИ
  11. Визначення вмісту механічних домішок у моторному маслі
  12. Визначення ВООЗ

Мета: Вивчити методи визначення зольності твердого палива

Прилади та обладнання: муфельна електропіч з максимальною температурою 900°С; перфорована трубка з жаростійкої сталі (довжина 350 мм, зовнішній діаметр 10... 12 мм, товщина стінки 1,5...2 мм, діаметр отворів перфорації 1,5 мм); фарфорові прямокутні лодочки; керамічна пластинка товщиною не більше 5 мм з розмірами дещо меншими розмірів робочого простору муфельної печі; ареометр-індикатор для виміру кількості кисню, що подається; кисневий редуктор; хлористий кальцій або інша осушуюча речовина; газоподібний технічний кисень в балоні.

Загальні відомості. Золою називається залишок, отриманий при спалюванні в тиглі певної вибірки палива. Різні види твердого палива на відміну від рідкого містять значну кількість золи.

Зола в твердому паливі може бути первинного (внутрішнього) і вторинного (зовнішнього) походження.

Первинна зола утворюється при тому, що згоряє палива з різних мінеральних домішок, що містяться у ньому.

Вторинна зола виходить із сторонніх мінеральних домішок, що потрапили в паливо при його добуванні, транспортуванні і зберіганні.

Кількість внутрішньої золи в паливі залежить від його складу: чим більше мінеральна частина палива, тим більше золи. Зола відноситься до баласту, і великий вміст її в паливі небажаний, оскільки при цьому істотно знижується теплова цінність палива. Крім того, при спалюванні твердого палива в топках різних теплових установок швидко нагромаджується шлак, і тому необхідно їх регулярно очищати.

Вміст золи в кам'яному вугіллі і торфі коливається в широких межах (5...25 % і більш).

Для визначення зольності бурого і кам'яного вугілля, антрациту, горючого сланцю, а також брикетів з них. існують три методи озолення: повільне, прискорене з природною вентиляцією і прискорене з подачею в муфельну піч кисню. В практикумі описані два з них.

Суть методу визначення зольності полягає в повному спалюванні навішування твердого палива і подальшому прожаренні зольного залишку.

Проведення випробувань. Повільне озолення з приготованої аналітичної проби зразка палива (кам'яне, буре вугілля або сланець), подрібненого в порошок і просіяного через сито (900 отворів на 1 см2) в заздалегідь прожарені і зважені лодочки беруть навішування масою по (1+0,1) г і поміщають їх в холодну муфельну піч. Для озолення кам'яного вугілля і антрациту температуру муфельної печі підвищують спочатку протягом 30 хвилин до 500 °С і протягом наступних 30...60 хвилин до 800...830°С.

Для озолення бурого вугілля і сланцю початкову температуру муфельної печі підвищують протягом 30 хвилин до 250 °С, наступні 30 хвилин —до 500 °С, а потім протягом 2 год - до 800...830°С.

При кінцевій температурі прожарюють в закритій муфельній печі зольный залишок проби кам'яного вугілля протягом 1,5 год, бурого вугілля і сланцю — протягом 1 год.

Після завершення прожарення лодочки із зольним осадом виймають з печі, охолоджують на повітрі до температури навколишнього середовища, потім зважують з погрішністю не більше 0,0002 гр.

Прискорене озолення з подачею в муфельну піч кисню. Схема установки показана на рис. 1.

Муфельну піч розігрівають до температури 850... 875°С. По досягненні цієї температури встановлюють в піч пластину з лодочками і навішуваннями палива на яку-небудь підставку на рівні її паза. В такому положенні лодочки з навішуваннями витримують при озоленні кам'яного і бурого вугілля протягом 3 хв і при озоленні сланцю протягом 5 хв. Після цього пластину з лодочками поволі просувають в муфельну піч із швидкістю 2 см/хв, закривають дверці і з балона через редуктор подають кисень із швидкістю 3 л/хв.

 

Рис.1. Схема установки для прискореного озолення з подачею в муфельну піч кисню: 1 — балон з киснем; 2 — манометр; 3 — ареометр; 4 — муфельна піч; 5 і 6 — отвори для термопари і для трубки.

 

Тривалість озолення і температуру в муфельній печі в залежності від вигляду

палива вибирають по таблиці 1.

Таблиця 1

Умови озолення різних видів палива

Вид палива Температура в муфельній печі, 0С Тривалість оголення в лодочкі, хв
№2 №3
Вугілля кам’яне Вугілля буре Горючий сланець 800...830 800...830 850...875    

 

Після закінчення вибраного з таблиці часу озолення навішувань подачу кисню припиняють, пластинку з лодочками виймають з муфельной печі, охолоджують на повітрі до температури навколишнього середовища і зважують лодочки із зольним залишком.

Обробка результатів. Аналітичну зольність (%) випробовуваного палива підраховують по формулі:

, (1)

де 1, т2 і т3 маси відповідно прожареної лодочки, лодочкиз навіскою випробовуємого палива і лодочки із залишком після озолення навіски палива, г.

За результат випробувань приймають середнє арифметичне двох паралельних визначень.

Для перерахунку результатів аналітичної проби на зольність Ал аналітичної проби на зольність другого стану палива, наприклад сухого одночасно із тієїж проби беруть навіски для визначення стану вологи Wл в аналітичній пробі.

Визначивши зміст вологи Wл в аналітичній пробі, підраховують зольність Ас (%) в сухому стані палива.

, (2)

Зольність аналітичної проби перераховують зольність Ар робочої маси палива по формулі:

(3)

де Wр — робоча волога палива %.

Цей показник визначають по формулі

(4)

де Wвн Зовнішня волога палива


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)